Radiša Radisavljević iz Medveđe kod Despotovca oborio rekord

Srpska kuhinja obiluje jelima od kukuruznog brašna, a jedno od omiljenih je jednostavan, domaći kačamak koji se priprema očas posla.

Kačamak je tradicionalno jelo kojem popularnost ne jenjava. Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Iako ga mnogi danas nepravedno nazivaju sirotinjskom hranom ili improvizacijom u nedostatku boljeg, kačamak je vekovima bio i ostao stub tradicionalne ishrane u mnogim krajevima Balkana.

Radiša Radisavljević iz Medveđe kod Despotovca, nosilac Ginisovog i nacionalnog rekorda u težini i prečniku skuvanog kačamaka, prvog dana na 21. Sajam poljoprivrede u Kragujevcu, je pripremivši ovo autentično jelo srpske kuhinje težine 103 kg i prečnika 182 cm oborio rekord.

Za obaranje rekorda korišćeni su:

  • 67 litara vode,
  • 2 litra hladno ceđenog suncokretovog ulja,
  • 2 kilograma soli,
  • 47 kilograma brašna.

 

Kačamak se  kuvalo sat i 25 minuta. Nakon toga, zvanično je potvrđen Ginisov rekord.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor