Koliko će vas ove godine koštati spremanje zimnice

Kad dođe septembar i zamiriše pečena parika svaka domaćica u Srbiji, bilo da živi u gradu ili na selu, zna da je došlo vreme za pripremu zimnice. Onima koji žive na selu je daleko lakše i jeftinije, jer većinu povrća i voća već imaju u svojim baštama. Priprema zimnice je vekovna tradicija u Srbiji koje se ne odriču domaćice sa sela, dok one u gradu sve ređe same pripremaju ajvar, turšiju ili kiseli kupus, a sve češće kupuju u prodavicama ili gotove proizvode na pijacama.

Ove godine zbog suše i manje roda povrće na pijacama je skuplje, pa se će se mnoge domaćice naći pred dilemom – da li više isplati da se zimnica praviti kod kuće ili je jeftinije kupiti gotovu?

Kao reper uzeli smo osnovnu zimnicu koja podrazumeva 10 tegli ajvara, 10 kilograma kiselog kupusa (samo kao mernu jedinicu, pa vi uvećavate u zavisnosti od mogućnosti i para), 5 kilograma mešane turšije, 10 tegli džema od šljiva i 10 flaša mlevenog paradajza. Ovo je najskromnija verzija zimnice, a uporedili smo cene na pijacama u pet gradova Srbije u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Kraljevu i Nišu.

Evo koliko će koštati zimnica gore navedenih proizvoda ove jeseni od Subotice do Niša ukoliko je pripremati sami kod kuće.

  • Beograd – oko 14.750 dinara
  • Novi Sad – oko 14.550 dinara
  • Subotica – oko 12.100 dinara
  • Kraljevo – oko 14.050 dinara
  • Niš – oko 13.750 dinara

Najjeftinije će proći Subotičani, dok će Beograđani za istu količinu morati da izdvoje 2. 650 dinara više. Valja napomenuti da su ovo samo okvirne cene u zavisnosti gde kupujete povrće, da li kupujete na malo ili veliko… Uvek je bilo najisplativije, ako ste u mogućnosti, da povrće za zimnicu kupite direktno od povrtara, jer je i domaćinima lakše kad im kupac dođe na kućni prag nego da povrće transportuju i prodaju na pijačnim tezgama koje, naravno, moraju da plaću, što dodatno podiže cenu proizvoda.

Kako ističu trgovci na beogradskim pijacama paprika je odličnog kvaliteta, ali je primetno da se kupuje manje nego ranijih godina.

-Paprika je ove godine zlata vredna, a bez paprike nema ni dobrog ajvara. Za 10 tegli dobrog ajvara treba 30 kilograma paprike. Da ne računam tu struju, vreme i trud. Možda napravim nekoliko tegli samo da imam za unuke – kaže baka Mira dok na Keleniću birka paprike.

Beograd i Novi Sad su najskuplji uglavnom zbog viših cena paprike i šljiva, dok je Niš nešto povoljniji kad je u pitanju paprika. A,  kako i ne bi kad je jug Srbije poznat kao paprikarski kraj sa izuzetno kvalitetnom paprikom posebno onom za ajvar poznatoj i kao „slonovo uvo“.

Na pijacama i u marketima tegla ajvara (750 g) košta između 1.000 i 1.200 dinara, tegla džema od šljiva od 600 do 700 dinara. Ako bismo kupili sve gotovo, za isti paket zimnice trebalo bi izdvojiti između 19.000 i 21.000 dinara. Drugim rečima domaća zimnica je i dalje isplativija, ali troškovi su znatno veći nego ranijih godina.

Kako su pedantno izračunali statističari ovogodišnja zimnica biće u proseku skuplja za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu jesen. Najbolji primer je kupus. Lane se na pijacama kilogram svežeg kupusa kupovao za 35 do 40 dinara, dok ove godine košta između 90 i 100 dinara što je uvećanje za više od 150 odsto.

-Prošle godine sam za bure kupusa dala 3.000 dinara, a ove skoro 8.000. Pa gde to vodi? – pita se gospođa Ljiljana iz Niša.

Ali bez kiselog kupusa nema ni sarme i podvarka što je nezamislivo za prosečnu srpsku porodicu. Paprika je takođe skuplja, delom zbog suše i slabijeg roda. Proizvođači se žale da gotovo celo leto morali dobro da je zalivaju, jer paprika traži dosta vode, a kupcima je opet skupo. Mnogi proizvođači paprike kažu da je rod ove godine daleko manji nego prošle, pa i cene moraju biti veće.

Finansijski, priprema zimnice kod kuće se i dalje isplati, iako zahteva trud, vreme i znanje. Pored toga, domaćice ističu da tačno znaju šta su stavile u teglu – manje šećera u džem, jer je tako zdravije i nema dodatih aditiva, konzervansa i ostalih dodataka koji se stavljaju u fabrički pripremljen proizvod kako bi mogao što duže da stoji na policama marketa, a da se ne pokvari.

Primetno je da zimnicu uglavnom spremaju bake i starije generacije koje su na to navikle. Mlade domaćice nemaju živaca da peku papriku, čiste je satima i mešaju ajvar već sve to kupe gotovo. Ako baš hoće zdraviju verziju kupe teglu domaćeg ajvara na pijaci.

Priprema zimnice nije samo ušteda, to je deo tradicije koja opstaje barem na selu, dok u gradu polako zamire što zbog cena povrća, što zbog manjka prostora gde bi se čuvala, ali i manjka znanja mladih domaćica koje ni nemaju želju da nauče kako se priprema zimnica. Ali, to je već za neku drugu priču.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor