Vađenje i čuvanje krompira

Vađenje krompira zavisi od toga dali se vadi mladi krimpir ili krompir za skladištenje. Mladi krompir se u zavisnosti od sorte vadi za 60 – 90 dana kada dostigne veličinu za tržište ali kora krtole mora da bude tanka i da se lako skida. Krompir za skladištenje se vadi za 100 – 130 dana, kada biljka potpuno uvene i kada kora krtole očvrsne i ne skida se trljanjem.

Pre početka vađenja krompira na 10 – 15 dana treba pokositi nadzemni deo biljke kako bi se kora na krtolama dodatno učvrstila. Vađenje se obavlja po suvom vremenu kako bi zemlja lakše otpala sa krtola i kako bi se manje oštećivale.

Vađenje može biti ručno (ašov, motike) ili mašinski vadilice, kmbajni naročito ako se radi o većim površinama. Pre skladištenja krompir mora biti suv, bez oštećenja i bolesti sa dobro očvrslom korom.

U skladištu treba biti temperatura na 4 – 6 °C za čuvanje merkantilnog krompira, a 2- 4 °C za čuvanje semenskog krompira sa relativnom vlažnošću vazduha 85 – 95 %, kako ne bi došlo do sušenja krtola. U skladištu mora biti potpuni mrak, jer na svetlost može dobiti zelenu boju i stvaranje solanina. Provetravanje mora biti obavezno kako ne bi došlo do kondenzacije i razvoja bolesti.

Krtole krompira je najbolje čuvati u drvenim gajbama, sanducima mrežastim vrećama ili rasutim po podu u soju do 1,5 m. Za čuvanjeje nabolje koristiti podrum, trapove ili specijalizovana skladišta sa kontrolisanom temperaturom i vlagom.

Tokom čuvanja neophodno je povremeno pregledati krompir i ukloniti trule krtole ako ih ima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor