Kod planiranja organske proivodnje veoma je bitna lokacija na kojoj će biti podignut zasad. Parcela na kojoj se proizvodnji voće po organskim principima najpre treba da bude udaljena 5 do 6 metara od drugih konvencionalnih površina. Na taj način sredstva koja se primenjuju na tim parcelama ne mogu preći na organski zasad.
Ukoliko ne postoji ta razdaljina, u organskoj poljoprivredi se formiraju tzv. eko barijere (zaštitni pojasevi) koje čine cvetne i lekovite biljake koje sprečavaju kontakt sintetičkih pesticida sa organskim voćnjakom.
Zatim, ekspozicija na terenu je veoma bitna za uzgajanje organskog voća. U praksi se kao najbolja ekspozicija pokazala južna ili jugoistočna, zato što je toplije a samim tim bolje se iskorišćava sunčeva svetlost i brzo se dižu jutarnje rose što je važan faktor za pojavu bolesti i štetočina u toku vegetacije, jer im ovakvi uslovi manje pogoduju u odnosu na uslove vlažne sredine.
Takođe, preventivno za bolesti i štetočine treba izabrati mesta sa dobrim strujenjem vazduha, gde je retka pojava mrazeva, magle a vazdušna i površinska vlaga se ne zadržavaju mnogo.
Za uspešno podizanje voćnjaka a zatim i uzgajanje voća po organskim principima veoma je bitno poznavati sledeće mikroklimatske uslove:minimalne (zimske) temperature,dnevne temperature,pojavu ranih prolećnih i kasnih jesenjih mrazeva,količinu vodenog taloga količinu godišnjih padavina i njihov raspored po mesecima,relativna vlažnost vazduha i zemljišta,vetrove (pravac kretanja, brzina, intenzitetet i koji vetar je dominantan)pojavu grada, njegov intenzitet i redovnost.