NAKLIJAVANJE KRTOLA KROMPIRA

Tehnologija naklijavanja krtola krompira je važan postupak koji se koristi za pripremu semenskog krompira pre sadnje, s ciljem ubrzanja klijanja i postizanja boljih prinosa. Ovaj proces omogućava da se krtole probude iz stanja mirovanja, formiraju zdrave klice i tako osiguraju brži početak rasta nakon sadnje. Naklijavanje je posebno korisno u hladnijim klimatskim uslovima gde zemljište kasno postiže potrebnu temperaturu za sadnju, kao i kod uzgoja krompira u plastenicima tokom zime i ranog proleća.

Prednost naklijavanja krtola krompira:

Brži početak rasta – naklijane krtole brže počinju rasti nakon sadnje, što smanjuje rizik od gubitka useva u početnim fazama,

Raniji prinosi – krompir se može brže ubirati jer naklijavanje skraćuje period od sadnje do berbe,

Ujednačeni rast – zdrave i ravnomerne klice omogućavaju da se biljke razvijaju ujednačeno, što dovodi do ravnomernijih i stabilnijih prinosa,

Povećana otpornost na bolesti – naklijavanje može pomoći u smanjenju rizika od bolesti, jer zdrave klice često imaju veću otpornost.

Faze tehnologije naklijavanja krtola:

Odabir semenskog krompira

Kvalitet krtola – za naklijavanje se biraju zdrave, čiste i neoštećene krtole. Poželjno je koristiti krtole srednje veličine 50 – 70 grama, jer one daju optimalne rezultate.

Klasifikacija prema veličini – krtole se pre naklijavanja sortiraju po veličini kako bi se postiglo ravnomerno naklijavanje.

Priprema za naklijavanje

Temperatura – pre nego što se krene sa naklijavanjem, krtole se čuvaju na temperaturi od 4 – 6ºS, kako bi se održalo stanje mirovanja. Postepeno, temperatura se povećava na 10 – 15ºS, i u tom opsegu održava sve do naklijavanja.

Osvetljenje – krtole se izlažu prirodnom ili veštačkom svetlu, što omogućava da klice budu čvrste i zelene, što je znak dobrog kvaliteta.

Prostor za naklijavanje

Osvetljeno i provetreno mesto – idealno mesto za naklijavanje je suva, svetla prostorija s dobrom ventilacijom. Krompir se postavlja u plitke gajbe u slojevima od jedne do dve krtole, kako bi svi delovi krtola dobili dovoljno svetla.

Vlaga – relativna vlažnost vazduha treba biti između 85 – 90%, kako bi se sprečilo isušivanje krtola, ali i prekomerna vlaga koja može izazvati truljenje.

Proces naklijavanja

Trajanje – proces obično traje 4 – 6 nedelje, u zavisnosti od temperature i sorte.

Kontrola klica – tokom naklijavanja, potrebno je redovno kontrolisati krtole. Klice bi trebale biti kratke, čvrste i zelene, dužine 1 – 2 sm.

Okretanje krtola – povremeno se krtole okrenu kako bi se osigurala ujednačenost u kljianju sa svih strana.

Priprema za sadnju

Sadnja naklijalih krtola počinje kada klice dostignu odgovarajuću veličinu (1 – 2cm). One se pažljivo transportuju do polja, kako se klice ne bi oštetile.

Tehnologija podsticaja ranijeg klijanja

Kombinovano naklijavanje – postoji i metod kombinovanog naklijavanja, gde se krtole prvo čuvaju na tamnom i toplom mestu da se formiraju klice, a zatim se prebacuju u svetliju i hladniju prostoriju kako bi se ojačale klice.

Hemijski tretmani – u nekim slučajevima, krtole se tretiraju stimulansima rasta kako bi se ubrzao proces klijanja i povećala otpornost na bolest. To se međutim, radi uz oprez i poštovanje preporuka proizvođača o preporučenim dozama i načinu primene pomenutih sredstava.

Naklijavanje krtola krompira je ključna tehnika u proizvodnji, koja omogućava brži razvoj biljaka, bolju otpornost na nepovoljne uslove i ranije prinose. To je posebno važno za proizvodnju ranog krompira, jer daje prednost u periodu kada je krompir na tržištu najtraženiji. Kvalitetno naklijavanje krtola zahteva pažljivo planiranje, kontrolu uslova i pravovremenu primenu krtola za sadnju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor