Aleksandar Tanić iz Niške Banje ima „plantažu“ ljutih paprika iz čitavog sveta, one nisu samo ljute već najljuće na svetu. Planove ima da sve podigne na mnogo viši nivo, ono što je prioritet jesu gotovi proizvodi. U njegovom kraju, poljoprivredni proizvođači više se amaterski bave ovom proizvodnjom. I on sam kaže, najviše se zainteresovao za ovu priču jer voli ljuto pa je po preporuci prijatelja probao neke vrste ovih papričica. Odmah je došao na ideju kako bi mogao da ih prerađuje u ljute soseve.
Ljute paprike koje uzgaja nisu obične. To su autentične sorte, neke je sam selekcionisao, a neke mu donose prijatelji iz inostranstva. Posle berbe, paprike meša sa voćem i povrćem, praveći različite ukuse – od blago ljutih do onih za najhrabrije. „Imam slatko-ljute, kiselo-ljute, klasično-ljute i baš ljute sosove. A posebno sam ponosan na jedan – jedinstveni sladko-ljuti sos sa šljivovicom, šljiva, čokolada i rakija. To je prvi ljuti sos na svetu koji u sebi ima šljivovicu,“ ističe sa osmehom.
U glavnom plasteniku ima ljutih paprika sa skoro svih kontinenata. Neko seme čuvam sam a nešto sam i dobio od sestre iz Kanade. To su najljuće Trinidad moruga škorpion, Karolina riper, Habanero, Džejs red škorpion i ja od tih paprika želim da pravim proizvode po kojima će ovaj naš kraj da bude prepoznatljiv. Ja ne želim da prodajem samo papriku, želim da prodajem proizvod“, kaže Aleksandar.
Brend je nastao pre šest godina i polako, ali sigurno osvaja tržište. Proizvodi se prodaju na festivalima, manifestacijama, u radnjama zdrave hrane i malim marketima širom Srbije. „Naši kupci su ljudi koji vole ljutu hranu, i mladi i stari, i muški i ženski. Neki vole malo da se počaste, neki mogu da podnesu i najljuće ukuse,“ kaže proizvođač.
Mašta i istraživanje ukusa su njegov zaštitni znak. Osim čuvenog sladko-ljutog sosa sa šljivovicom, pravi i meksičku salatu, kao i kombinacije sa kruškom, šumskim voćem, karijem i kurkumom. „Sve su to ideje iz moje glave. Volim da mešam voće, povrće i ljute paprike, da tražim novi ukus,“ objašnjava on.
Proizvodnja ovih čilija zahteva vreme i posvećenost. Paprike se nakon branja fermentišu u slanom rastvoru, a zatim mešaju u skladu sa receptom. Sve je ručni rad, od prvog zrna do poslednje kapi u tegli. „Kada sve to uđe u rutinu, postane deo tebe,“ dodaje skromno.
Njegova ljuta priča, začinima i mirisima obojena, svedoči da strast i upornost mogu da stvore nešto jedinstveno – proizvod koji miriše na Srbiju, a pali čula kao najžešći čili sveta.