Podeljene sadnice voća i lekovitog bilja

U okviru realizacije Programa raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava Kancelarije za KiM za razvoj poljoprivrede na području Kosova i Metohije, zamenik direktora Kacelarije i predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Dušan Kozarev i Zoran Todić, podelili su danas u Leposaviću nešto više od 95 hiljada sadnica voća i začinskog bilja. Uslove konkursa ispunilo je 92 poljoprivredna gazdinstva čija će imanja biti bogatija za kvalitetne sadnice šljiva, jabuka, krušaka, borovnica, lešnika, višanja, oraha, dunja, malina, kupina i origana, a čija vrednost iznosi 18.646.485,00 dinara.

Ovo je put na kojem nas predvodi predsednik Republike i Vlada Srbije, a koji ima za cilj da država Srbija institucionalno, finansijski i organizaciono bude sve prisutnija u svakoj pori života našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Dela i rezultati koje postižemo pokazuju da to nije samo priča, ideja i lepa namera, već realnost – rekao je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

On je dodao da je ovo samo prvi vid pomoći koji se deli poljoprivrednicima na Kosovu i Metohiji i najavio da će vrlo brzo biti podeljena i poljoprivredna oprema i mehanizacija, zašta je samo za opštinu Leposavić izdvojeno oko 22 miliona dinara.

Cilj nam je da po najsavremenijim evropskim i svetskim standardima, ovde podno Kopaonika, pretvorimo potencijal ovog kraja u nešto čime ćemo se ponositi. Zato je i formirana radna grupa, sastavljena od eminentnih stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i voćarstva koji će u svakom momentu biti na usluzi našim poljoprivrednicima – rekao je Kozarev.

– Na taj način ćemo, na simboličan način, sve one koji zveckaju oružjem, prete sukobima i represijom pobediti radom, trudom, jedinstvom, slogom i vrednoćom – zaključio je Dušan Kozarev.

Prvi čovek opštine Leposavić Zoran Todić zahvalio je svima onima koji su prepoznali potrebu da pomognu stanovništvu ove najsevernije opštine u pokrajini.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca