Cilj svakog odgajivača kvalitetnih priplodnih grla krava je da proizvede higijenski ispravno mleko. Na taj način se obezbeđuje da mleko i mlečni proizvodi budu zdravstveno bezbedni kada dođu do krajnjeg potrošača, kao i višu cenu po svakoj litri mleka za odgajivače.
Higijenski ispravno mleko je sa malim brojem mikroorganizama i niskim sadržajem somatskih ćelija, adekvatnim sastavom ( sadržajem mlečne masti i proteina ), bez pojave neželjenog mirisa i ukusa i bez antibiotika i hemijskih rezidua ( ostataka ).
Da bi se dobilo higijenski ispravno mleko, treba ispoštovati osnovna pravila higijene proizvodnje mleka:
-
Muzna grla moraju redovno da se kontrolišu od strane veterinarske službe.
- samo od zdravih krava se dobija zdravo mleko,
- u slučaju pojave mastitisa, odmah obavestiti veterinara,
- obolela grla potrebno je odvojiti od ostalih zdravih krava,ona se poslednja muzu i njihovo mleko ne sme se predavati mlekari i ne sme se konzumirati.
-
Higijena staje.
- staja treba da bude komforna, okrečena, provetrena, suva, svetla i čista,
- sat vremena pre muže, staja mora biti počišćena i provetrena,
- ležišta krava moraju da imaju dovoljnu količinu prostirke koja se po potrebi menja i više puta u toku dana,
- redovno izđubravanje,
- jednom do dva puta godišnje izvršiti temeljno mehaničko čišćenje, sanitarno pranje, dezinfekciju,a potom krečenje koje je najbolje sa krečnim mlekom
-
Higijena krava.
- svakodnevno održavati higijenu tela muznog grla, naročito zadnjeg dela ( stomaka, prepona, vimena i nogu ) što povoljno utiče na smanjenu mogućnost zagađenja mleka,
– timarenje krava treba obavljati redovno između 2 muže.
-
Treba sprovoditi redovan sistematski pregled muzača.
- redovna provera zdravstvenog stanja ( posebno infektivne bolesti ).
- Lična higijena muzača.
- muzač utiče kako na higijenski kvalitet mleka tako i na količinu namuženog mleka,
- mora redovno da održava ličnu higijenu,
- prati ruke mlakom vodom i sapunom pre i nakon muže svake krave, a potom ih osušiti papirnatim ubrusom,
- potrebno je da odeća i obuća muzača budu uredna i čista,
- pažnju obratiti na spoljašnje povrede ruku.
-
Pravilan postupak muže.
- priprema vimena za mužu,
- predmuža ili izmuzivanje prvih mlazeva mleka,
- masaža vimena,
- muža,
- domuzivanje.
-
Obavezna dezinfekcija sisa posle muže.
- uranjanje sisa u dezinfekciono sredstvo gde stepen pokrivenosti sisa mora da bude najmanje 2/3 površine sisa i uglavnom se primenjuju jodni preparati,
- najmanje pola sata do 1 sata nakon muže ne treba dozvoliti kravi da legne.
-
Higijena muzne opreme.
- pribor za mužu treba detaljno oprati i dezinfikovati neposredno posle muže,
- prvo se vrši pranje mlakom vodom i deterdžentom,
- bazna i kisela sredstva se koriste za čišćenje i pranje mlekarskog pribora,
- preporuka je da se bazna sredstva koriste svakodnevno, a jednom nedeljno pranje
- kiselim sredstvom,
- oprani pribor se stavlja u priručnu mlekaru da se ocedi i osuši okrenut na dole,
- ako je prethodno obavljena dezinfekcija preporuka je da se pre sledeće muže izvrši ispiranje pribora čistom vrućom vodom,
- posle svake muže proveravati gumene delove sisnih čaša.
-
Higijena u toku hlađenja mleka.
- prostorija za hlađenje mleka treba da se nalazi pored staje,služi za skladištenje i
- hlađenje mleka kao i za smeštaj aparata za mužu,
- od uređaja najčešće se koristi laktofriz koji može biti različitog kapaciteta,
- odmah nakon muže pristupiti hlađenju mleka,
- što pre treba da se postigne temperatura od 10°C, a potom i od 4°C,
- u hladno mleko, sipati samo dobro rashlađeno mleko,
- higijenu uređaja za hlađenje mleka treba održavati na osnovu preporuka proizvođača sredstava za pranje,
- rasklopive delove prati u odgovarajućim vremenskim intervalima.
Možemo zaključiti da poštujući primenu pravilnih higijenskih postupaka u proizvodnji mleka kao krajnji rezultat dobićemo sirovo mleko sa odgovarajućim kvalitetom koji će biti očuvan do prodaje ili prerade i koji će zadovoljavati zahteve potrošača.