Šta uraditi ako je čokot u stanju šoka

Pošto se vremenske prilike menjaju iz godine u godinu, tako i saveti i preporuke takođe prate promene. Jaki udari vetra i oluje koje su sve češće, uzrokuju oštećenja na brzorastućim loznim kalemovima, a najčešće se pojavljuju u kasno proleće i rano leto. U ovom periodu biljke vinove loze još su nežne pa se lako lome usled jakog vetra.

Kasnije u sezoni kada izdanci već „sazru“ ređe se oštećuje biljka, ali zato više strada list. Teško oštećenje lastara i lista smanjuje fotosintezu čime se direktno narušava kvalitet grozda, ali i celog čokota. Biljke koje su oštećene izumreće na mestu loma. Pravilna nega vinograda nakon vremenskih nepogoda uključuje nekoliko koraka.

Kako je čokot u stanju šoka potrebno mu je pomoći da prebrodi ovo stresno stanje. Savetujemo da se obavi tretman biostimulatorima. Biostimulatori koji su 100% biljnog porekla i dobijeni procesom bakterijske fermentacije pomažu biljkama da prebrode stres i nepovoljne vremenske neprilike.

Osim aplikacije biostimulatora, preporučuje se i folijarni tretman đubrivima koja sadrže osim makroelemenata i mikronutrijente. Takođe primena sistemičnih fungicida u skladu sa preproukama prognozno-izveštajne službe preporuka je koja je neizostavna u ovakvim godinama. Ne preporučuje se skidanje sve zelene lisne mase jer biljka doživljava još veći šok. Bez zelene lisne mase nema organa preko kojih se vrši transpiracija, a kako sledi leto i visoke temperature bez transpiracije čokot može doživeti toplotni udar. Osim toga, kretanjem sokova čokot će se orijentisati na ubrzani rast zelene mase što će rezultovati pojavom velikog broja jalovih lastara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca