Koliko se može čuvati stono grožđe

U zavisnosti od kvaliteta, ono se može čuvati tri do šest, izuzetno i do osam meseci posle berbe, i tek posle toga ponuditi tržištu radi potrošnje. 

Grožđe svih stonih sorti nije pogodno za duže čuvanje, pa se pre odluke o tome ocenjuju elementi kvaliteta stonog grožđa namenjenog čuvanju. Na taj način u potpunosti je eliminisana sezonost u potrošnji stonog grožđa, pa se kao sveže može koristiti u toku cele godine.

Izbor sorti obavlja se u zavisnosti od željene dužine čuvanja. Dužem čuvanju namenjene su sorte poznog i veoma poznog vremena sazrevanja. Grožđe stonih sorti namenjeno čuvanju mora imati niz pozitivnih osobina, koje moraju biti podložne malim promenama. Sve promene na grožđu , u toku čuvanja karakterišu se kao gubici. Ukoliko su gubici veći utoliko je ekonomska opravdanost čuvanja manja.

Ilustracija: stono grožđe, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: stono grožđe, foto: Svetlana Kovačević

Najvažnije osobine koje moraju posedovati stone sorte namenjene dužem čuvanju u toku zimskih meseci su:

  • Sorte treba da imaju srednje krupne grozdove.

Optimalna masa grozda je 200 do 300 grama. Krupniji i sitniji grozdovi su manje poželjni, jer su manje traženi na tržištu.

  • Bobice moraju biti krupne (optimalno od pet do sedam grama), ujednačene po obliku, veličini i obojenosti.
  • Ogrozdina i peteljčice bobice treba da su čvrste, zeljaste ili zdrvenjene. Peteljka grozda treba da je duga, što olakšava pakovanje i manipulaciju sa grožđem.
  • Pokožica bobice mora biti debela, čvrsta, dobrih mehaničkih svojstava, ali istovremeno mora da bude topljiva i da ne smeta pri jelu.
  • Meso bobice mora da bude čvrsto, sa skladim odnosom šećera i ukupnih kiselina, a poželjna je i blaga muskatna aroma.
  • Broj semenki u bobicama treba da je što manji, a ako ima semenki treba da se lako odvajaju od mesa i ne smetaju prilikom jela.
  • Grožđe mora da je optimalno zrelo, potpuno zdravo i bez mehaničkih povreda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

04.09.2024.

Manifestacija Župska berba, 59. po redu, održaće se od 12. do 15. septembra 2024.

30.08.2024.

Pravilan transport vinskog grožđa

21.08.2024.

Čime zaštititi vinovu lozu od insekata i truleži grožđa

14.08.2024.

Aj berem grožđe, biram tamjaniku

13.08.2024.

Kada je vreme za berbu stonog grožđa

10.01.2024.

Da li znate koliko je potrebno grožđa za jednu flašu vina?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca