Novi IPARD konkurs

Novi IPARD pravilnici privode se kraju pa će, očekuje se, šesti javni poziv iz ovog programa biti raspisan za desetak dana, saznaje Agrosmart.

Reč je o konkursu iz mere koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (Mera 1) – izgradnju i opremanje farmi, hladnjača, objekata za skladištenje, opremanje voćnjaka, izgradnju i opremanje plastenika, staklenika… Takođe, ovim pozivom obuhvaćena je nabavka traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Kako se navodi na sajtu Uprave za agrarna plaćanja, ukupno za sve investicije na ovom konkursu, četrvtom po redu iz Mere 1, opredeljene su 4.745.456.547 dinara. Korisnik može podneti zahtev za podršku bez obzira na ukupnu vrednost investicije, najniži iznos povraćaja iz IPARD fonda u ovoj meri  je 10.000 evra, a najveći 1.000.000 evra.

Nakon ovog javnog poziva biće otvoren i poziv koji se odnosi na Meru 3 – preradu poljoprivrednih proizvoda. On će vredeti 3.636.926.020 dinara.

Za proizvođače grožđa najvažniji uslov je da budu upisani u vinogradarski registar, kao i da na kraju investicije imaju pod vinogradima dva do 100 hektara.

Novi pravilnik ide na ruku i povrtarima. Naime, do sada su u Meri 1 mogli da konkurišu proizvođači koji su imali do 50 hektara, a sada je ta granica pomerena na 100 hektara.

Olakšica za povrtare, ali i za voćare, ima i u pogledu ispunjavanja standarda. Naime, proizvođači voća i povrća koji imaju do 15 hektara, a na gazdinstvima imaju i životinje, neće kao dosad biti u obavezi da ispunjavaju standarde koji se tiču dobrobiti životinja.

Važno je napomenuti da će, skladno novom pravilniku, svi kojima su u prethodnim pozivima iz Mere 1 isplaćene pare ili koji su odbijeni, moći da podnesu zahtev u nekom od narednih poziva.

Izmena ima i kod rasadničke proizvodnje voća i vinove loze. Naime, moći će da konkurišu poljoprivredna gazdinstva upisana u Registar proizvođača sadnog materijala, sa minimum 0,5 hektara i maksimum 50 hektara matičnih zasada na kraju investicije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca