Pre par godina, tačnije 2015.godine Svetlanina sestra je kupila kuću u Popoviću pored Ralje. Ralja je blizu Beograda, tako da se beograđaji često odlučuju da kupe kuću i imanje u tom delu, da pobegnu od beogradske gužve i da se bar za vikend odmore na selu. Međutim, naša sagovornica u Popovićima provodi od marta do decembra, maltene kao ona ističe jednu poljoprivrednu sezonu.
Svetlana Stojković je strukovni inženjer poljoprivrede, specijalista agronomije sa modulom fitopatologije. Radila je i kao savetodavac, bila je saradnica u mnogim časopisima, ali ipak je odlučila da se potpuno posveti poljoprivredi, i mirnom životu na selu.
U junu 2015. godine, kada su ušle u posed i to je otprilike bilo vreme postrne setve,Svetlana je posadila nekoliko povrtarskih kultura, i u jesen te godine imala i zimnicu u malom: paprike i sok od paradajza. Sledeće godine pravi plastenik od 55 m² u kojem svake godine gaji paradajz, paprike i krastavac, a zimi spanać, Matador. U plasteniku je sve po principu organske proizvodnje.
„Imajući u vidu da se danas u proizvodnji povrća sve više nekontrolisano koriste pesticidi bez saveta stručnjaka, želja mi je da se bavim proizvodnjom organske hrane. U toku zimskog perioda gajim spanać“, priča Svetlana, i dodaje:
,, Zaštita je na organskoj bazi – životinjskog i biljnog porekla, bez prisustva hemije. Sem toga zemljište za mora da ispunjava visoke kriterijume, a u apsolutno čistim organskim uslovima, od samog semena pa do ploda mora biti zaokružen ciklus organske proizvodnje“.
Osim povrtarstva Svetlana se odlučila i za voćarstvo, gaji breskve,trešnje, višnje, jabuke, kruške i na 30 ari posadila lešnik, sorte Tonda Gentile romana, de longhe, lupold. U početku uglavnom stablasice, a u međuvremenu je posadila još nekoliko uglavnom zbunastih sorti lesnika radi boljeg oprašivanja.
,, Ukusna i lekovita špargla (Asparagus officinalis) se u Srbiji smatra delikatesnom namirnicom, malo je ima u ponudi i cena joj je visoka. Iako može da se nađe u svako doba godine, najbolja je u proleće kada se pojave izdanci beličaste boje, sladunjavog je mirisa i ukusa. Poslednjih godina je kod nas naročito popularna jer istraživanja pokazuju da je izuzetno blagotvorna za organizam. Dosla sam na ideju i nju da gajim.
Ovo je neki moj neću reči početak, ali nastaviću da se bavim poljoprivredom, radim koliko mogu, tj. koliko novca imam.