Sajamsko okupljanje je dobra prilika za edukaciju učesnika i posetilaca, pa institucije i izlagači organizuju čitav niz stručnih i promotivnih programa u kojima prikazuju rezultate svog rada ili narodne običaje i proizvode.
Iz plana pratećeg programa Sajma etno hrane i pića ističemo „Znanjem do cilja“: Gradske uprave Beograda, Sekretarijata za privredu, Prezentaciju INNOVAGRO projekta, u kome učestvuju predstavnici privrednih komora, firmi i instituta iz Srbije, Grčke, Italije, Albanije i Slovenije u organizaciji Privredne komore SRbije, promociju Interreg – IPA prekograničnog projekta (HUSRB/1602/41/0146) i žiga garancije kvaliteta tradicionalnih prehrambenih proizvoda TASQ u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine i zajedničku prezentaciju Zadružnog saveza Srbije zajedno i USAID
– „Kako stvoriti savremene srpske zadruge kroz uspešne poslovne modele?“.
U revijalnom delu manifestacije koji se odvija u Etno dvorištu ili na štandovima izlagača, predstavljaju se i
degustiraju jela karakteristična za pojedine regione, neka za mnoge zaboravljena jela, koja će pomoći posetiocima da podsećanjem na njih obogate svoju ishranu i osete ukus tradicije ovih prostora.
Poseban segment Sajma etno hrane i pića predstavlja Izložba rukotvorina, suvenira i Izložba torti koju ove godine po prvi put na galeriji hale 3 organizuje „Društvo srpskih domaćina.