Obavezna mera u prevenciji od bakterijskih oboljenja i spečavanju izmrzavanja pojedinih delova voća je krečenje stabala voća.Ova mera obavlja se na koštičavom voću svake jeseni i u mladim zasadima jabučastog, dok kod starijih zasada se primenjuje svake četvrte godine. Koštičavo voće je osetljivije na niske temperature jer ima kraći period dubokog zimskog mirovanja i najmanje povećanje temperature izaziva buđenje i kretanje sokova.
Glavno mesto ulaska bakterije Pseudomonas syringe koja izaziva sušenje voća, su porede od mraza. Oštećenja „mrazopuc“ neminovno nastaje na stablu voća usled nejednakog zagrevanja. Krečenje stabla ima ulogu da smanji nejednako zagrevanje stabla i da spreči pucanje. Bela boja odbija sunčeve zrake , smanjuje zagrevanje i time spečava stvaranje pukotina.
Krečenje stabla i ramenih grana je obavlja u periodu u jesen pre pojave snega najkasnije do kraja januara.Krečna suspenzija se spravlja od 5 kg negašenog kreča,0.5kg kuhinjske soli i 0.25kg sumpora.Kreč se pogasi i ostavi da odstoji dan dva.Voda se dodaje do željene gustine u zavisnosti od načina nanošenja.
Za nanošenje četkom kozistencija traba da je što gušća. Kod nanošenja prskalicom date količine se primenjuju sa 100l vode. Suspenzija se mora višekratno procediti i uz primenu prskalice sa mešačem i odgovarajućim diznama.Važno je da mešavina bude što belja i da zadrži što duže na stablu.
Krečenje treba obaviti u dane kada je sunčano da se depozit osuši do kraja dana.