U hladnim zimskim danima nezamislivi su trenuci opuštanja bez čaše kuvanog vina i prijatnog društva. Posle najpopularnijeg pića – čaja, i kuvano vino će vas vrlo brzo zagrejati. Kod kuvanja vina mora se obratiti pažnja na nekoliko stvari.
Bitan je odabir dobrog kvalitetnog vina koje mora da ima pun ukus i ne previše oporo, sve ostalo urade začini i šećer.
Vino se greje skoro do tačke ključanja ali ne sme da proključa jer će izgubiti dosta od traženog ukusa.
Recept:
par kriški limuna (sa korom)
par kriški pomorandže (sa korom)
1 litar crvenog vina
šipka cimeta
karanfilić
čašica vinjaka—konjaka
100 g šećera
biljni ili voćni čaj (savet—šumsko voće).
Operite limun i pomorandžu i isecite ih na kriške. Sipajte vino u posudu i polako zagrevajte. Dodajte komade voća, karanfilić i vinjak. Promešajte s vremena na vreme i sačekajte dok ne bude vrelo i dodati šipčicu cimeta, sve vreme vodeći računa da vino ne proključa. Dodajte šećer, sipajte u čaše i dodajte kesicu čaja.