Prošetajte do Dorćol placa, probajte odlične testenine

Svi oni koji će juće a i danas krenuli   put Dorćol placa, osim što će uživati u mirisima i ukusima testa, moći će i da saznaju kao se prave testa, kolači, gibanice, hleb od spelte.

„Testival“ je zamišljen tako da bude edukativnog, takmičarskog, izložbenog, ali i humanitarnog, kao i inkluzivnog karaktera. Tokom prvog dana festivala, posetioci su imali prilike da uživaju u mirisima paste i domaćih peciva, ali i da probaju interesantne proizvode Udruženja žena „Etno konac“ iz Ražnja, koji je dobio tu privilegiju da bude počasni grad gost „Testivala“.

Ilustracija: Dejan Ilić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Dejan Ilić, foto: Svetlana Kovačević

„Bez obzira na veliki pritisak na malog, individualnog poljoprivrednog proizvođača postoji jedan broj domaćinstava i gazdinstava koji pokušavaju da nastave tradiciju svojih predaka u proizvodnji i pripremi hrane, na način kako su to generacije pre njih činile, istakao nam je Dejan Ilić, jedan od ogranizatora Festivala, i dodao: Odlučili smo se za ovaj Festival jer je tema jako visoka i inspirativna. Izlagači su raznovrsni, najviše ima onih koji ručno prave testenine, proizvođače sa organskom hranom, a i knedle sa šljivama, ručno rađene. Opština Ražanj je počasni gost, i oni su predstavili crepulju koju su posetioci mogli da probaju. Ovo je tek početak, trudićemo se da trajemo i da bude svake goidine sve više posetilaca.

Ilustracija: Knedle sa šljivama, čokoladomi malinom, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Knedle sa šljivama, čokoladomi malinom, foto: Svetlana Kovačević

Dejan Stambolić iz Ražnja nam je istako da je ovaj Festival pravi pogodak, i da je zadovoljan, ostvario je puno kontakata, i nada se da će opet biti pozvan na ovaj Festival.

Za sam kraj, od preko 20 izlagača zanatskih i tradicionalnih proizvoda koliko ih učestvuje na „Testivalu“, biće upriličeno proglašenje najboljeg izlagača i dodela nagrada.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca