Ne zaboravite ovu da uradite u vinogradu

Lačenje je najvažnija mera zelene rezidbe, kojom se značajno može uticati na prinos i kvalitet grožđa.

Primenjuju se kada lastari izrastu oko 20 cm, a u krajevima gde su česti prolećni mrazevi može i nešto kasnije. Uklanjaju se nerodni lastari sa stabla, glave i krakova čokota. Na uzgojnim oblicima niskog stabla to se radi isključivo ručno, a u špalirima sa srednje visokim i visokim stablom može i mehanizovano. Međutim, pošto mašine uklanjaju samo lastare koji su se razvili na glavi i stablu čokota, neophodno je ručno popravljanje.

Odstranjuju se i jalovaci, vodeći računa da se ostave oni koji su neophodni za obnovu kraka ili osušenog i izduženog rodnog čvora. Na kondirima i lukovima uklanjaju se lastari suočice, ako je sklop veoma gust, i po koji rodni lastar.

Odsečeni lastari se sakupljaju i iznose iz vinograda. Inače u godinama kada se zbog izmrzavanja okaca razvio mali broj osnovnih lastara, lačenje se ne preporučuje. Ovaj posao mogu da rade samo kvalifikovani radnici, koji dobro poznaju uzgojne oblike i pravila rezidbe.  Istovremeno sa lačenjem uklanjaju se i izdanci koji se razvijaju iz podloge – korenovog stabla.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca