Kada je pravo vreme da se lukovice stave u zemlju

Počnite sa visoko kvalitetnim lukovicama. Njih možete naručiti preko  interneta ili ih kupiti u rasadniku cveća. Najpoznatiji proizvođač lala i lukovica lala je Holandija. Holanđani ljubomorno čuvaju kvalitet svojih tulipana pa je kupovina ovih lukovica najbolje rešenje. Ako kupujete lukovice u rasadnicima,  sada je još vreme.  Birajte samo one lukovice koje su čvrste i bez oštećenja. Kupujte tulipane po sortama,  a ne bojama. Crveni tulipani su dostupni u velikom broju sorti pa vam vrt može izgledati isuviše šareno. Najbolje sorte su Darwin hibridi i Single Late. One imaju dugačke i snažne stabljike otporne na kišu i vetar. Naravno, vama ostavljamo izbor sorti. Prilikom planiranja vrta izaberite biljke koje ćete saditi sa tulipanima ili koje će biti njihova pozadina. Žute tulipane sorte Angelique možete saditi sa nezaboravkom sorte Carmine King.

Ilustracija: lale, foto: http://www.oakleafgardening.com
Ilustracija: lale, foto: http://www.oakleafgardening.com

Tulipani traže dosta vlage pa ih je za pravilno održavanje potrebno često zalivati. Naročito  u vreme cvetanja, ali i za vreme rasta stabljike, kada je lalama potrebno najviše vode kako bi cvetovi bili sveži i veći. U vreme visokih temperatura zalivajte ih i nekoliko puta nedeljno, a nešto ređe u doba ranog proleća kada su temperature nešto niže.

Tulipani se uglavnom sade u jesen. U septembru i oktobru lukovice stavite u zemlju na dubinu od 10 –15 cm, na rastojanju 15 –20 cm. Ako želite bogatiji aranžman, sadite ih gušće, pa ih nakon razvoja biljke, presadite. Sadnja tulipana u proleće je zapravo presađivanje već formiranog tulipana. Pažljivo, sadnicu sa sve razvijenim korenom presadite u baštu ili saksiju, uz dodatak malo đubriva zemlji, kako biste „preseljenu biljku“ oslobodili stresa presađivanja.Tulipani se razmnožavaju bočnim lukovicama koje ćete primetiti kad ih izvadite. Razdvajanjem lukovica, dobijate dve ili više biljaka tulipana za sledeću sezonu. Razmnožavanje tulipana može se vršiti i semenjem, ali ov prepustite profesionalcima.

Cvet tulipana je mesnat, nežan, u raznim, bogatim bojama i može biti kupastog ili zvezdastog oblika. Uobičajeno je da jedan cvet raste na jednoj stabljici, mada postoje vrste koje imaju i do 4 cveta na jednoj stabljici. Tulipani cvetaju od aprila do maja, ali nas nekada mogu prijatno iznenaditi i u martu. Ipak, postoje posebne vrste koje mogu cvetati i zimi, ili one sa produženim periodom cvetanja sve do juna meseca. Snažnije vrste tulipana mogu uspevati godinama, ipak većinu njih treba tretirati kao jednogodišnje biljke i izvaditi ih kad im listovi uvenu. Dakle, tulipani se vade kada nastupe visoke temperature i kada i sami postanu neugledni, mada možete sačekati i pozno leto za vađenje lukovica. Zdrave lukovice sačuvajte za sledeću godinu, a oštećene bacite. Lukovice će retko dobro cvetati i u drugoj godini, ali ako se presade u jesen, mogu ponovno procvetati nakon dve godine.

Ilustracija. lale, foto: https://i.pinimg.com/
Ilustracija. lale, foto: https://i.pinimg.com/

Ko nema baštu, lale može da neguje na balkonu ukoliko nabavi lukovice uvezene iz Holandije, a sadnju obavi u oktobru.

Po tri lukovice se sade u saksiju prečnika oko 15 centimetara. Izboji na lukovici treba da budu pri vrhu saksije. Ovako pripremljeni zasadi se čuvaju na tamnom i suvom mestu, pokriveni slojem vlažnog peska. Do januara će se razviti koren, a gornji deo biljke će dostići oko 10 centimetara. Tada se dobro zalije biljka i obmota pažljivo hartijom. U rano proleće se hartija skida i iznose se na balkon na sunčanu poziciju.

Tulipani su nežne biljke i lako obolevaju od gljivičnih bolesti i drugih napasti karakterističnih za lukovice. Sve ovo može se sprečiti pravilnom i pravovremenom upotrebom pesticida ili drugih preparata koje će Vam preporučiti u poljoprivrednim apotekama.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca