Nova kraft pivara ZZAPI u Borči, mala u gabaritima i velika u snovima, osnovana od strane tri žene i dva muškarca.
„Zadruga je osnovana 2018. godine, i veliku pomoć smo dobili od Zadružnog savaza Srbije, koji nam je pomogao u osnivanju zadruge, pomogli su nam i prilikom registracije, za konkurisanje, i sve što je potrebno za uspešno poslovanje, priča nam Ana Jirečik i dodaje:
„Priprema se u malim pivarama. Ovo je bitno jer se radi o malim serijama i posebnoj pažnji koja se posvećuje finim detaljima. Jednostavno ne možete dobiti tu finu nijansu kada štancujete hiljade litara piva u masovnoj industrijskoj proizvodnji. Ja sam 2015. poželela da radim marketing, jer su Neša i Luba kućni pivari od 2014. godine, tako da su oni imali već dosta iskustva. Naša koleginica i zadrugarka Aleksandra, je advokat i ljubitelj piva,i Emina iz Bosne koja voli pivo.
Po Aninim rečima, prošli su sve dečje bolesti, od osnivanja 2018. pa na dalje, ali uspeli su da ostvare svoje snove.
Njihovo pivo se može kupiti kod njih u Borči, u Samo pivo u Balkanskoj ulici, i u Tri kralja u Njegoševoj.
Kapacitet je 2.000 litara mesečno, i pivo se pravo od četiri sastojka: ječmeni slad, hmelj, kvasac i vodu. Vodu prečišćavaju, jer ona mora da bude odličnog kvaliteta.
U Bačkom Petrovcu nabavljaju hmelj, i slad je domaći. Pivo se kuva oko 9 sati, i posle toka tri nedelje traje vrenje, odležavanje u fermentorima, posle toga još deset dana u buradima, i onda može da se prodaje.
Revolucija kraft piva započela je još 1970-ih kao pobuna na tržištu, uveliko zasićenom istim dosadnim industrijskim pivom. Mali, nezavisni proizvođači ustali su kako bi zanatsku kreativnosti vratili u pivo.
Priprema se od 100% prirodnih sastojaka. Da, ovde nema formaldehida. Takođe nema veštačkih aroma, sirupa, aditiva, pojačivača ukusa, boja, konzervanasa – nema laži!
Hmelj daje pivu gorak ukus, ali i odličnu aromu. Hmelj najviše utiče na kvalitet piva i dobar je stabilizator kraft piva. Sastojci hmelja značajni su u zanatskom pivarstvu. Hmelj je važan jer sadrži smolu, hmeljna ulja i taninske materije.
Prisustvo tvrdih smola u pivu je nepoželjno. Hmelj je i prirodni konzervans koji ima i antibakterijske osobine. Proizvođači kraft piva uz pomoć hmelja određuju gorčinu i ukus piva i sve to zahvaljujući načinom na koji unose hmelj. Na sajmu „Etno hrane i pića“, dobili su specijalno priznanje u robnoj grupi piva, za pivo Trimix.