Organska proizvodnja već godinama beleži stabilan rast i pretenduje da postane dominantan način poljoprivredne i prehrambene prozivodnje u Evropi, ali i širom sveta.
U Srbiji ona takođe predstavlja jedan od najperspektivnijih sektora proizvodnje hrane i prepoznavši to MPŠV je u prethodnim godinama kreiralo niz mera podrške organskoj proizvodnji koje utiču na stvaranje stimulativnog ambijenta za njen intezivniji razvoj. Ove mere se odnose na instutucionalni i zakonodavni okvir, kao i na podsticaje koje su značajno veći, kako za organsku biljnu tako i za stočarsku u odnosu na konvencionalnu proizvodnju, a organski proizvođači su značajno podržani i u troškovima za sertifikaciju. i dostizanje ostalih standarda u proizvodnji.
-Zahvalila bih se na početku Državnom sekretarijatu za ekonomske poslove Švajcarske, koji su prepoznali organski sektor u Srbiji, kao sektor koji ima potencijal i za dalji razvoj. Ovaj projekat će inicirati različite aktivnosti. Te aktivnosti će ubrzati i unaprediti naš sektor organske porizvodnje. Jedna od aktivnosti jeste upravo promocija organske proizvodnje i organskih proizvoda, istakla je Jelena Milić, iz Ministarstva poljoprivrede i dodala:
„U prethodnom periodu više smo se bavili samom problematkom proizvodnje – da li proizvođači imaju dovoljno sredstava za zaštitu, koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji, gde može da se nabavi seme, kakve su subvencije…? Moram priznati da smo, možda, na kraj stavljali tu promociju, koja je vrlo bitna karika u čitavom lancu proizvodnje.
Mi moramo da iskominiciramo sa potrošačem, da mu objasnimo zašto se organska proizvodnja razlikuje i zašto je taj proizvod skuplji. I nema bolje alatke od te promocije i komunikacije sa proizvođačima. Ovde ćete videti koje će sve promotivne aktivnosti u okviru Projekta biti realizovane i ja sam sigurna da ćemo potrošačima približiti samu organsku proizvodnju kroz odabrane proiizvodjače koji će biti promoteri ove kampanje.
Organski sektor u Srbiji se kontinuirano razvija i ima puno potencijala. 2021. godine površine pod organskim proizvodima su povećane, sada imamo 23.500 ha pod organskom proizvodnjom, i to je rast od 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Svake godine se nastavlja taj rast, da li je to 10 ili 5 posto, ali je taj rast kontinuiran. Takođe povećava se i broj proizvođača. U 2021. godini imamo blizu 7.500 proizvođača. Naravno, tu su i kooperanti proizvođači, koji su u okviru grupne proizvodnje. To je, inače, jedan model koji se u našoj zemlji pokazao kao uspešan. U EU do sada taj model nije bio dozvoljen , bio je dozvoljen za treće zemlje, što smo mi veoma dobro iskoristili. Tek sada, donošenjem nove regulative 848, i evropski organski proizvođači mogu da primenjuju ovaj sistem. Ali, mi smo već verzirani, uigrani, znamo već kako sve funkcioniše, tj. jedan korak smo ispred ostalih proizvodjača.
Beležimo poslednjih godina neverovatan rast izvoza, i to nije izvoz samo na evropsko tržište. Pojavila su se neka nova tržišta. Vrlo je interesantno da su druge zemlje po vrednosti izvoza – Amerika i Kanada. Naši organski proizvođači su se veoma dobro pokazali i na tim novim tržištima.
Vrednost izvoza je prošle godine bila blizu 60.000 evra, videćemo kako će izgledati 2022., ali ne sumnjam da će taj izvoz takodje rasti, s obzirom da je povećan broj proizvodjača organske hrane, kažala je Minićeva.
„Prošlih godina smo imali deficit proizvođača koji se bave stočarskom proizvodnjom. Uglavnom su nam u organsku proizvodnju ulazili proizvodjači koji imaju biljnu proizvodnju, ali od skora imamo jedan veliki pomak, pojavilo se i organsko meso i jaja na tržištu. Normalno je i opravdano da imamo manje proizvodjača koji se bave stočarskom proizvodnjom, jer je zahtevnije – i u pogledu lečenja životinja i ishrane živoitnje i samih dodatnih zahteva u pogledu objekata. Tako da je velika hrabrost i uspeh ući u stočarsku organsku proizvodnju.