Ovo će obradovati mnoge pivopije

Pivo može imati korisnog efekta po naše zdravlje,  ukoliko uz čašu piva na umu imamo izreku “Umerenost je majka mudrosti” U suprotnom može imati negativan efekat. Pod umerenom količinom piva smatra se za muškarce od pola litre do litar, a za žene do pola litra piva dnevno.

Dakle, ako ste ljubitelj piva evo par razloga za jedno pivce posle ručka. Ali to svakako ne znači da bi trebalo da preterujete. Jer i ovo što je navedeno, da su dozvoljene količine ispijenog piva čak i do jedan litar, shvatite to samo kao opštu stvar jer je svaki čovek različit,  pa samim tim i njegov organizam. Zbog toga, ne mogu svi podjednako da podnesu ispijanje piva u velikim količinama.
Neko će recimo za opkladu moći da popije celu gajbu piva dok bi nekom drugom ta količina ispijenog piva svakako mogla doći glave. Zbog toga podvlačimo još jedanput da budete oprezni. Ali ipak evo i nekih zanimljivosti koji se tiču i lekovitosti ovog pića.

Ilustracija: pivo natočenje, foto: http://foodenvy.tv/
Ilustracija: pivo na točenje, foto: http://foodenvy.tv/

Pivo po saznanjima nekih, smanjuje rizik bolesti srca

Umereno konzumiranje alkohola čini krv manje lepljivom pa samim tim smanjuje mogućnost ugruška krvi. Pivo ili dva dnevno, može povećati dobar holesterol, a smanjiti loš, kao i sniziti krvni pritisak. Jedna od studija sa Harvarda je pokazala da su 70.000 žena koje su konzumirale pivo imale niži krvni pritisak od onih koji su konzumirali vino ili žestoka pića. Istraživanja takođe pokazuju da pivo smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti za oko 25-40 odsto.
Pomaže bubrezima
Pivo smanjuje rizik od kamena u bubregu za oko 40 odsto. Hmelj pomaže u usporavanju oslobađanja kalcijuma iz kostiju, jer previše oslobođenog kalcijum može da izazove nastanak kamena u bubregu. Pivo i sa svojim visokim sadržaje vode pomaže čišćenju bubrega.
Hranljive materije
Verovatno ste nekada primetili da se posle popijenog piva smanjuje osećaj gladi. Pivo je izvor mnogih hranljivih materija. Jedno pivo sadrži oko gram vlakana, koja dolazi iz ječma, takođe je puno vitamina B i silicijem, koji pomaže u jačanju kostiju.

Ilustracija: razne vrste piva,foto: https://flggcanyonaletrail.files.wordpress.com
Ilustracija: razne vrste piva,foto: https://flggcanyonaletrail.files.wordpress.com

Smanjuje rizik od dijabetisa

Istraživanje je pokazalo da je kod ispitanih sredovečnih muškaraca koji su povremeno povećali unos piva od jednog do dva piva, rizik od dijabetisa smanjen za oko 25 odsto.

Smanjuje rizik od raka
Stavljanjem mesa u marinadu od piva možete smanjiti nivo kancirogena iz mesa za oko 70 odsto.A na takav način ne samo da ćete smanjiti nivo kancerogennosti već ćete i u značajnoj meri povećati ukus mesu. A pivo se inače kao jedna vrsta začina umesto vina odavno koristi u mnogim receptima.
Povećava zdravlje mozga
Naučnici smatraju da pivo, dva dnevno može uticati na sprečavanje Alchajmerove bolesti. Takođe je pokazano da nekoliko piva dnevno umanjuju mogućnost od dobijanja moždanog udara, razređujući krv i sprečavajući da zgrušana krv dođe do mozga.
Između ostalog, pivo smanjuje stres, leči nesanicu i dobro rashlađuje u toplim letnjim danima. I oduvek je posle kafe bilo simbol druženja muškaraca, uz već standardni poziv: „ ajmo na pivo „ Uzdravlje!!!

Pivski stomak ne raste od piva

Pivo je manje kalorično od svih ostalih alkoholnih pića. Ljudi imaju pogrešno mišljenje da pivo sadrži masti što uopšte nije tačno.
Pivo goji samo ako se preteruje u konzumiranju. Takozvani “pivski stomak” uglavno nastaje zato što se uz pivo uvek nešto “gricka”: kikiriki, čips…uglavnom namirnice pune masti i holesterola.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca