Proizvodi gazdinstva Petrović iz Raške – Uveri se i probaj

-U nasledstvu nam  je da mi sve ovo sami pravimo, za našu porodicu, da pravimo zimnicu. Naša zajednička ideja je bila da sve ovo što pravimo, pravimo bez konzervansa, aditiva, da pravimo i za naše prijatelje. Ljudi koji su dolazili kod nas u goste, oduševljavali su se ukusima naših proizvoda i hteli su da ih kupuju. Zajednička misao i želja bila nam je da se mi u nekoj daljoj budućnosti bavimo time, iako i dalje pored toga radimo. Počeli smo pre dve godine,  sa prvih 100 tegli ajvara, priča nam Lela Petrović.

Lela i njen supug Dragan su iz Raške, oboje rade u Domu zdravlja Raška, ali ipak primanja nisu dovoljna da se prezivi u današnje vreme. Kada su počeli pre dve godine, deca su još bila na školovanju tako da je para uvek bilo malo. Nisu sedeli skrštenih ruku. Lela je jedinica i od svojih roditelja je nasledila oko 2, 5 ha zemlje a i Dragan ima imanje u selu Varevu kod Raške.

-Imamo zasade šljive, jabuke, imao i grožđe. Sve je to šteta da propada. Došli smo na ideju da osim ajvara pravimo i kompot od grožđa, džem od šljiva, sa i bez šećera. U početku nije bilo lako. Ja sam zdravstveni radnik, nisam puno znala o poljoprivredi, trebalo je početi, ali kao. Veliku pomoć sam dobila od drugarice koja radi u Ministarstvu poljoprivrede, ujedno je i novinar, stalno je na terenu, tako da nam je ona dosta pomogla oko registracije gazdinstva, kao da krenemo, dosta zna i kakva je situacija na tržištu, priča nam Lela.

 

-Prošle godine smo aplicirali u  opštini Raška , i dobili povrat za mašinu za ljuštenje parike i pakericu, taj povrat nam je puno značio, kao i pomoć Milene Savić koja radi u Opštini. Posavetovala nas je šta sve možemo i na šta sve imamo pravo.

-Nama na ovoj opštini potrebna je edukacija, ipak ima i dosta mladih ljudi koji bi ostali na selu, ili imaju roditelje na selu. Mi kao mali  proizvođači trebalo bi da imamo neki vetar u leđa, ističe  Dragan, i dodaje: Šteta je kad nešto imate, a to stoji i propada. Ne mogu da gledam da šljive propadaju, da se imanje zaparloži.

„Zimnicu pravim po tradicionalnoj recepturi, s tim što sam ja neko ko voli da spaja tradiciju i inovaciju, priča nam Lela i dodaje:  Pravi domaći ajvar je originalni proizvod naše nacionalne kuhinje. Priprema se isključivo u domaćem ambijentu, od paprike Kurtovke i to na tradicionalan način, po recepturi naših baka. U svakom slučaju izuzetno cenjena i oprobana sorta paprika. Paprika kurtovka je najbolja za ajvar, nije krupna, ali u njoj ima najmanje vode, lako se ljušti i mislim da je utrošak vremena najmanji, jer nema mnogo isparenja. Ovo je najlepši ajvar, tako mi bar kažu kupci, mušterije se uvek vraćaju“, rekla je Lela  i dodala da je za ajvar od 20 kilograma paprike potrebno 6 sati aktivnog rada.

Ajvar je gotov kada se varjačom povuče po dnu i – ostane trag. Tada se dodaje konzervans. Za 10 kilograma paprika je dovoljna jedna kesica. Ukoliko ne stavite konzervans, morate ga pojesti do kraja godine u suprotnom ćete se neprijatno iznenaditi bojom u teglicama.

 

U poslu još pomažu majka i svekrva a i dve komšinice kada imaju veču poruđženicu.

Mali proizvođači neretko nailaze na problem dostave kada dobiju porudžbinu iz udaljenog mesta. Kako Vi dostavljate Vaše tegle?

 

„Proizvode koje nudimo prodajemo sa kućne adrese, vršimo organizovanu dostavu za Beograd, Novi Pazar, Kopaonik. Na samom početku našeg poslovanja, problematična je bila upravo prodaja, jer kada se reklamirate onlajn to svi mogu da vide i da požele da kupe. Pokušala sam da pronađem najbolje kanale kako da dođem do ljudi, kako da na finansijski najbezbolniji način ispratim prodaju. Sada slobodno mogu reći da nam je dostava na zavidnom nivou.

Ipak, prema mom mišljenju, kupovina na kućnoj adresi je uvek najbolja opcija jer možete da se sa kupcem gledate oči u oči. Oni mogu da vide ko pravi zimnicu i u kakvom okruženju, ističe Lela za kraj.

Proizvode možete naručiti na tel: 

060-4920008

062-8816268

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca