Na Ukus festu razgovarali smo sa Radica Petrović, iz Bora, rodom iz Knjaževca. Kao diplomirani hemičar, svoje znanje je upotrebila da napravi preparate koji mogu da leče depresiju, dijabetes, povišen krvni pritisak, različite infekcije, zatvor, ešerihiju, reume, išijasa…
Prvi sertifikat dobila je 1989. godine, a drugi je obnovila 2021 .godine koji je međunarodni i sada je zvanično herbalista ili travar.
Trave skuplja u podnožju Stare planine i to prema Mirkovcu, Svrljigu, Babinom zubu i ističe da su trave jako ekološki čiste i ono što je važno je da ih naša sagovornica sama skuplja, sama suši i sama seče, tako da nisu previše sasitnjene i očuvala je njihovu energiju, tako da je njihova lekovitost mnogo bolja nego kada se trava potpuno samelje i stoji duže od godinu dana.
-Prirodna bogadstva Stare planine malo ko poznaje. I pored toga što je ta planina, posle Kavkaza, najbogatija lekovitim biljem, malo je onih koji ga beru i koriste. Svaka biljka u prirodi može da bude lek i hrana. Jedan od najlepsih krajolika Stare planine je prirodni rezervat Babin Zub, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.758 metara. Strme padine, ostri usponi, čudesni vodopadi, polja šumskog voća, bogate šume, biodiverzitet (bioloska raznovrsnost) pružaju mogućnost za uživanje u prirodi kako žiteljima tako i posetiocima, ističe Dragica i dodaje:
-Na padinama njenih livada rasute su mirisljave biljke. Divlji zdravac, suručica, hajdučka trava, divizma, borovnica, brusnica, zlatnica, virak…šta da vam kažem prava, prirodna apoteka.
Navodi da za istu bolest postoje lekovite biljke koje rastu u proleće, leto, jesen, pa se čak i u zimu sakuplja, na primer kora nekog drveća.
– Bez obzira na to koliko je neka biljka lekovita, ljudski organizmi se razlikuju nekom će pomoći, nekome neće. Zato sam došla na ideju da pravim mešavine u kojima ima više lekovitih biljaka, pa je njihovo dejstvo onda izraženije. U svim čajnim mešavinama obično ima od tri do devet biljaka. Melemi sadrže u proseku tri do sedam različitih biljaka.
Radica osim čajeva i melema pravi i tinkture,čije je dejstvo po njenim rečima mnogo izraženije nego kod čajeva.
-Sve biljke kada je lisnati deo u pitanju se suše u hladovini na promajnom mestu, a ako je u pitanju kora ili koren, onda može da se to suši i na suncu i poenta je da biljke zadrže svoju prirodnu boju, kaže nam Radica. Jako je važno da se biljke beru po određenim vremensim prilikama, tj. kada je sunčan dan, a ne kišovit i kad je biljka u cvetu onda je mnogo lekovitija, nego kad se bere pre toga, ili posle toga. U slučaju kada pravi čajne mešavine gde meša 3 biljke, a nekada i 9 biljaka onda postoji mogućnost da svačiji organizam malo izvuče neke korisne sastojke. Biljke u sinhronizaciji kada se pomešaju daju neke dodatne efekte tako da je čajnu mešavinu komplikovanije napraviti, ali se time postiže jako bolji efekat.
Objašnjava i da čajeve od sušenih biljaka treba spremati tako što se kašika čaja potopi u hladnu vodu i polako zagreva do ključanja. Nakon toga se skine sa vatre i ostavi da odstoji. Na ovaj način se, kako kaže, ostvaruje bolja ekstrakcija lekovitih materija iz biljaka.
Naša sagovornica za kraj ističe da joj je znanje iz hemije dosta pomoglo, a i velika ljubav prema ovom poslu.
Čajeve možete naručiti na tel:
063/8323556