Džinovsko drvo

Golemi mamutovac ili golema sekvoja (Sequoiadendron giganteum (Lindl.) J.Buchh.) jedina je vrsta iz roda sekvoja (Sequoiadendron) koja pripada porodici čempresa i najveći je živi organizam na Zemlji. Može da živi do 3000 godina i može da dostigne visinu do 85 metara.  Kora je crvenosmeđe boje, ljušti se u vlaknima i toliko je mekana da se smatra da se može probiti šakom bez ozeđivanja.

Grane su u početku guste, kod starijih stabala nedostaju u donjem delu. Listovi su igličasti, spiralno poredani u tri uzdužna reda, sivozeleni, ušiljeni, dužine 3-6 mm. Muški cvetovi su žuti, skupljeni u mace, smešteni pazušno i vršno, ženski su zeleni, skupljeni u vršne mace.

Drvo ne podnosi vlažno tlo. Raste na rastresitim, dubokom I svežem.

Golemi mamutovac je jednodomna i anemofilna vrsta (oprašivanje pomoću vetra), razmnožava se iz semena i vegetativno. Nijedan primjerak dosad nije uginuo od starosti, nego zbog neke nezgode.

Pogodna za pojedinačnu ili grupnu sadnju u velikim vrtovima, reprezentativnim zelenim površinama i botaničkim baštama.

Golemi mamutovci sadili su se u Europi od druge polovine 19. Veka  kao ukrasno drveće, no stabla su znatno manja od američkih.

Sekvoja je skromnih zahteva i otporna na gradske uslove. Najbolje uspevaju u planinskom području i u blizini reka, jer im je potrebno mnogo vode. Odgovaraju im područja sa vlažnom klimom koju karakterišu suva leta i snežne zime. Džinovska sekvoja je veoma popularno ukrasno drvo. Pogodna je za pojedinačnu ili grupnu sadnju u velikim vrtovima i botaničkim baštama. Uspešno se gaji u većini zemalja Zapadne i Južne Evrope, a dobro podnosi i naše klimatske uslove.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca