Drugog dana sajma Etno hrane, na štandu Zadružnog saveza Beograda, imali smo priliku da čujemo prof. dr Branu Radenković – Damnjanović, profesorka Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, koja je govorila o higijeni farme kao preduslovu za bezbednost hrane.
Ovom prilikom, gospođa Radenković, je istakla da je glavni preduslov za kvalitetna grla stoke dobra higijena, dobri uslovi držanja grla, kvalitetna ishrana i genetski potencijal. Higijena štale predstavlja polaznu osnovu za uspešan uzgoj stoke, odnosno, osiguranje zdravog i produktivnog stada.
Objekat za držanje životinja mora da bude čist, osvetljen i da je ventilacija adekvatna. Higijena farme je na dnevnom nivou, kada se čišćenje objekta obavlja dva puta dnevno, ujutru i uveče. Od posebnog značaja je higijena objekta kada se grla useljavaju, gde se obično prave velike greške, pre svega u živinarskoj proizvodnji.
Postoje tri metode održavanje higijene kod životinja, a to su timarenje, kupanje i šišanje.
Svako ko se bavi stočarstvom, mora da obavlja temeljno čišćenje štale jednom godišnje, kako bi se odstranili štetni mikroorganizmi koji izazivaju zaraze i upalna oboljenja kod životinja, jer kada do zaraze dođe, čišćenje štale i uništavanje tela obolelih grla predstavlja vrlo odgovoran posao i moraju ga obavljati nadležne službe, i to je već planska dezinfekcija štale, navodi gospođa Radenković.
Čistoća štale u kombinaciji sa njenom prostranošću i prozračnošću je dobitna, jer utiče na bolji odgoj stoke, koja će u tim uslovima i uz pravilnu negu i ishranu davati više mleka i mesa koje je zdravije i dobrog kvaliteta.