Ćosići se vinu odnose kao prema gospodaru

Vinarija Ćosić, iz Vitkova kod Aleksandrovca,  je porodična vinarija sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji grožđa i vina. Vitkovo je selo sa najpogodnijim geografskim i klimatskim uslovima za proizvodnju grožđa u čitavoj Aleksandrovačkoj Župi, pa zbog toga ima i ukupno najveće površine pod vinogradima. Župa je vekovima u Evropi poznata kao posebno blagorodno područje za uzgoj grožđa i proizvodnju vrhunskih vina.

Na lokalitetu Vitkovačko polje davne 1969, nađene su sada već slavne antropomorfne skulpture „lejdi of Aleksandrovac“ (Miladija), „venus de Župa“ (Ružica), „madam de Vitkovo“ (Grozdana), kao i venera – „madam de Venčac“, koje su bile do postavki brojnih svetskih muzeja.

Prvi vinogradi su zasađeni kada je čukundeda došao sa Solunskog fronta, i kao nagradu dobio je dva konja. Kasnije  je došao na ideju da zasadi vinograd, i od tada nije prekidana tradicija priča nam Milan, tehnolog po zanimanju i dodaje:

“ Danas se proizvodnjom vina i grožđa zajedničkim snagama i entuzijazmom bave tri generacije porodice Ćosić. Savremeni zasadi više vinskih sorti grožđa nalaze se na 6 ha i stalno se povećavaju površine pod novim zasadima,  imamo  i 2 ha pod šljivom.  Sorte  vina su: Tamnjanika, Jagoda,  Morava, Rajnski rizling, Merlo, Kaberne sovinjon, i Muskat ruža. Najprodavanije vino je Tamnjanika.

Ćosići su skoro kupili hektar zemlje i imaju u planu da posade sortu Prokupac. Bio crven ili kao ružica, u Srbiji je dugo važilo: Kada kažeš vino, misliš prokupac!

Vinarija Ćosić poseduje kompletnu mehanizaciju za obradu i negovanje vinograda, primenjuje sve propisane agrotehničke mere, pod nadzorom stručnjaka. Proizvodlja, čuvanje i negovanje vina odvija se u apsolutno savremenim podrumskim uslovima, koji predstavljaju spoj tradicionalnih metoda i savremene tehnologije. Кvalitet vina iz Vinarije Ćosić bezbroj puta je do sada proveravan na raznim sajmskim i degustacionim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, gde su nagrađivani najvišim priznanjima. Vina se nalazi u stalnoj ponudi mnogih ugostiteljskih objekata širom Srbije.

U ponudi su vina : Merlo, Tamjanika, Rizling, Кaberne Sovinjon i Muskat Ruža. Na početku je to bio skroman podrum sa nekoliko drvenih bačvi. Кasnije je sve više usavršavan i danas je vrlo savremen, sa 13 prohromskih cisterni (zapremina jedne je 3000 litara). Uz savremene tehnološke postupke godišnje se proizvede i do 25000 i vina. O vinu se ovde brinu vrhunski stručnjaci i čuva se u posebnim uslovima i na posebnoj temperaturi.

Prilikom posete grupe novinara iz Beograda vinariji Ćosić, saznali smo odakle ideja da gaje sortu Muskat ruža. Od nje se dobija vino cvetnog mirisa i aromatičnog ukusa.

– Došla je sticajem okolnosti. Mi smo 2008. godine od jedne italijanske firme naručili kaleme muskata belog. Kada su sitigli, na svakoj kutiji je pisalo moscato bianco, svaki kalem je imao deklaraciju. Ali, kada je u trećoj godini počeo da rađa, beli muskat je dobio crvenkastu boju! Pitali smo mnoge kolege, kalemare, profesore, ali niko nije znao o čemu je reč.

Na kraju smo se obratili Italijanima, koji su nam savetovali da ostavimo nekoliko grozdova i da će doći njihovi stručnjaci kako bi videli o čemu se radi. Kada su došli, na opšte iznenađenje su konstatovali da je ovo sorta muškat ruža. Ni njima nije bilo jasno kako je došlo do greške, jer je reč o tek nedavno kloniranoj sorti, koja još nije bila u prodaji. Naravno, apelovali su da ne krčimo vinograd jer je i njima to bila prilika da in vivo vide rezultat  istraživanja. Za uzvrat su nam dali kalemove koje smo prvobitno tražili, pa čak i neku odštetu za ove tri godine uzgoja eksperimentalne sorte!

Vinarija poseduje i prijatnu degustacionu salu, a u njoj će vas u svakom trenutku dočekati neko iz brojne vinarske porodice.

Godišnja proizvodnja je 35 hiljada litara vina.  Posle degustacije, niko nije otišao bez najmanje pet boca njihovog vina.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca