Ishrana suprasnih krmača i nazimica

Period druge polovine graviditeta je vreme kada se mora posvetiti posebna pažnja ishrani suprasnih krmača i nazimica. U ovom periodu nazimice i mlade krmače uvećavaju svoju telesnu masu za oko 50 kg, a odrasle krmače oko 30-40 kg. U toku suprasnosti potrebe krmača stalno se uvećavaju, a dostižu svoj najviši nivo neposredno pred prašenje.  Ishranom u ovom periodu moraju se obezbediti potrebe za razvoj ploda (fetusa), reproduktivnih organa i mlečne žlezde. Deo materija i energije neophodan je za obezbeđenje osnovnih životnih funkcija i aktivnosti životinja tkz. uzdržane potrebe.

Potrebe za razvoj ploda u prvoj trećini graviditeta su male. Najveće potrebe za razvoj ploda su u poslednje tri nedelje, kada se u organizam prasadi ugrađuje skoro polovina od ukupne količine proteina i mineralnih materija. Ovo zahteva adekvatno povećanje količine  hrane koja služi pre svega za obezbeđenje potreba ploda, a zatim organizma majke. U slučaju kada organizam majke nije obezbeđen odgovarajućim količinama potrebnih materija i energije, potrebe ploda se obezbeđuju iz rezervnih materija krmače. Određene količine hrane treba obezbediti i za formiranje odgovarajućih telesnih rezervi. Potrebe ove vrste su za oko 1,5 puta veće od potreba za izgradnju ploda, a u neposrednoj su vezi sa trenutom kondicijom životinja.

Od pojedinih materija posebno su značajni proteini. Suprasne krmače i nazimice dobro koriste hranu, tako da se njihove potrebe u potpunosti mogu obezbediti sa oko 2 kg hrane koja sadrži 13-14%  proteina. Odstupanja od ovog zavise od kondicije krmača, starosti, uslova držanja i sastava obroka.

Ishrana suprasnih krmača i nazimica može se organizovati ishranom koncentratima uz dodatak određene količine zelene hrane, ishrana samo koncentratima, a ređe se koristi ishrana krompirom uz dodatak onih komponenata koje nedostaju u oboku. Na nekoliko dana pred prašenje treba započeti sa redukcijom količine hrane. Na sam dan prašenja treba u potpunosti izostaviti hranu, što veoma povoljno utiče na sam tok prašenja i naglo i preterano lučenje mleka.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.09.2024.

Dezinfekcija štala

26.08.2024.

Kašalj kod svinja

22.08.2024.

Povećanje produktivnosti u stočarskoj proizvodnji i unapređenje stočnog fonda, ključnog faktora za dalji razvoj poljoprivrede

12.08.2024.

Važno saopštenje Ministarstva poljoprivrede

08.08.2024.

UTICAJ USLOVA DRŽANJA NA PLODNOST KOD KRAVA

25.07.2024.

Uskoro Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na  podsticaje u  stočarstvu za krave za uzgoj  teladi za tov za 2024. godinu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca