Razgradnja žetvenih ostataka dodavanjem bakterija i gljiva humifikatora

Trenutno je berba srednje kasnih i kasnih hibrida kukuruza u pčinjskom okrugu tako da je na njivama prisutni žetveni ostaci. Svedoci smo da se oni najčešće pale po poljima i da za to niko ne odgovara a prave velike štete kako degradacijom zemljišta tako i štetama na višegodišnjim zasadima.

U pčinjskom okrugu već jednu deceniju smanjuje se sadržaj humusa jer se ne primenjuje organsko djubrivo-(stajnjak) niti se zaoravaju žetveni ostaci. Za samo 20 godina, procenat humusa u zemjlištu se sa 3-4% smanjio na 1,5-2% i ispod, brojnost i raznovrsnost živog sveta je smanjena, gliste skoro da nema u zemljištu. Naša zemljišta su u sve lošijem stanju na većini parcela. Nema primene plodoreda, u kontinuitetu se primenjuje intezivna ratarska proizvodnja i gaje hibridi koji zahtevaju iznošenje puno hraniva. Iz zemljišta se iznose minerali, a iskorišćavanje mineralnih đubriva se smanjuje. Gubici hraniva iz zemljišta su sve veći. Biljka dobija sve manje nutrijenata, a zemljište i vode se zagađuju i sama proizvodnja postaje sve skuplja.

Žetveni ostaci mogu biti veoma vredan resurs, ali samo ako se razgrađuju. Zbog smanjene aktivnosti i brojnosti zemljišnih organizama, zbijenosti zemljišta, nedostatka vazduha u zemljištu i deficitom vlage dešava se slabija razgradnja žetvenih ostataka.

Praktično, sve se više traži od zemljišta, a gotovo se ništa ne ulaže da se održi njegova plodnost i to je glavni uzrok problema sa prinosima. Osnovna osobina zemljišta je plodnost, odnosno, sposobnost da se biljkama obezbedi neophodne hranjljive materije, a za to ne postoji rešenje.

Slama više vredi kada se zaore, nego kada se iznese sa parcele i proda. Međutim, ukoliko se zaoru samo žetveni ostaci, trebaće im dosta vremena da se razgrade. Razgradnjom žetvenih ostataka sa mikrobiološkim djubrivom se obezbeđuje značajna količina biljnih nutrijenata, povećava se sadržaj humusa i popravljaju fizičke osobine zemljišta.Takodje ne dovodi do azotne depresije u zemljištu.

Tretiranjem žetvenih ostataka mikrobiološkim djubrivom (za razgradnju žetvenih ostataka) obezbeđuje se značajna količina nutrijenata za ishranu biljaka već u rano proleće. Zbog toga je ovo najbolji način da se nadoknadi nedostatak stajnjaka. Žetveni ostaci tretirani mikrobiološkim djubrivima se transformišu u humus uz istovremeno oslobađanje biljnih nutrijenata, čime se ubrzava razgradnja, čineći zemljište u rano proleće plodnijim, vlažnijim, toplijim i spremnijim za setvu.

Oslobađanjem hranljivih materija iz žetvenih ostataka na jeftin način se obezbeđuje biljkama hrana koja im je dostupna tokom celog perioda vegetacije i to u zoni korena. Istovremeno, poboljšavaju se fizičke karakteristike zemljišta i stvaraju uslovi za bolji rast korena i živi svet u zemljištu, prvenstveno ponovna pojava kišnih glista. Poboljšanjem uslova u zemljištu povećava se i brojnost i aktivnost zemljišnih mikroorganizama koji će hranivo pretvoriti u biljkama pristupačne nutrijente. Sve ovo zajedno rezultira dobrom i izbalansiranom ishranom biljaka.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.08.2024.

PRIPREMA SILAŽE U PČINJSKOM OKRUGU U SUŠNOJ GODINI

14.08.2024.

Kada je vreme za berbu kukuruza

01.08.2024.

Silaža kukuruza

16.07.2024.

Zaštita od kukuruznog plamenca

08.07.2024.

ŽETVA ULJANE REPICE

26.06.2024.

Kako dobro osušiti seno

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca