STANJE KRMNIH USEVA I RADOVI TOKOM ZIME

Setva krmnih useva i njihovih mešavina obavljena je u optimalnom roku. Zbog suše su osnovna obrada, priprema zemljišta i setva bile otežane, a klijanje i nicanje usporeno i neujednačeno.

U zavisnosti od vremena setve, ozimi stočni grašak je u fazi nicanja. Biljke sa pet pravih listova spremne su da prežive i težu zimu. U rano proleće ove biljke treba prihraniti sa 100-150kg/ha KAN-om.

Ozima grahorica je u fazi nicanja ili dva do tri prava lista. Rano u proleće treba prihraniti sa 100-200 kg/ha azotnim đubrivima.

Što se tiče stočnog kelja, on je ranije posejan ,i sada se nalazi u pogodnoj fazi za prezimljavanje, biljke su sa četiri do osam listova.Stočni kelj bi trebalo u toku zime ili u rano proleće prihra- niti sa 200-300 KAN-a po hektaru.

Letnja- jesenja setva lucerke je bila u sušnom periodu, tako da je nicanje lucerke bilo neujednačeno i slabije na lošije pripremljenim parcelama. Usevi stare lucerke nalaze se u različitim fazama, neka je pokošena, a neka ima 20-tak cm., pa je treba pokositi i po mogućnosti ukloniti masu dok je još lepo vreme.Ovakvim postupkom biljke lucerke se iznuruju i dobro podnose izmrzavanje.

Negom svih ovih kultura u fazi mirovanja- suzbijanjem glodara, odgovarajućom zaštitom od korova, postiže se održavanje useva u dobroj kondiciji, visoki prinosi zelene krme i sena, i obezbediće se dovoljne količine kvalitetne stočne hrane u sledećoj godini.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.08.2024.

PRIPREMA SILAŽE U PČINJSKOM OKRUGU U SUŠNOJ GODINI

14.08.2024.

Kada je vreme za berbu kukuruza

01.08.2024.

Silaža kukuruza

16.07.2024.

Zaštita od kukuruznog plamenca

08.07.2024.

ŽETVA ULJANE REPICE

26.06.2024.

Kako dobro osušiti seno

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca