Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

Mart mesec je mesec gde možemo doći do zaključka da li smo dobro radili od 20.jula do septembra i, da li smo napravili greške. Kažu mesec smene pčela u pčelinjim zajednicama,drugi kažu period kada su pčele osetljive i najkritičniji period i drugi strahovi.

Što se tiče mortaliteta u martu više stradaju pčele koje su se izlegle u oktobru i novembru nego avgustovske pčele, zbog načina hranjenja i negovanja jesenjih pčela i velikog nedostatka polena prilikom negovanja.

Mnogi su u strahu da li će pobediti natalitet pčela da nadvlada mortalitet. Normalno je da u tom periodu, neko vreme, mortalitet veći  i, normalno je da jedna pčela radi na negovanju četri jajašca. I sve to nije strašno. Te brige treba da brinu one kolege koje nisu poštovale prirodu i biologiju pčela. Pčele su nežni insekti  i treba se prema njima odnositi i ophoditi s ljubavlju i puno nežnosti i pažnje posvetiti. Mi smo tu da ih pratimo i pomognemo samo malo, a njima to malo znači mnogo. Sada je period kritičan samo za one koji su dobro hranili pčelinje zajednice u septembru i oktobru i istrošili pravu zimsku pčelu i oni koji su štedeli na dopuni hrane u avgustu kada se stvara i pravi najbolja hrana, hrana koja je poklopljena, u kojoj ima peludi i koje dodavao vitamin B i spustio pH na 3,4 do 4,5.Ko je ostavio pčelama količine meda od 15 do 20 kg meda, ti pčelari nemaju razloga za brigu.

Leglo u martu i med u maju

Jako pčelinje društvo treba da ima u košnicama oko 60 000 pčela u vreme pred početak cvetanja bagrema,a da nema rojevi nagon. Potrebno je pre cvetanja bagrema, u kritičnom periodu, a bitnom periodu da ima pčela svih starosnih doba.

Pčele od cvetanja džanarike stimulišu maticu da zaleže što više, i to leglo od džanarike pa do cvetanje jabuke, a to je vreme otprilike, a to je vreme otprilike od 10 do 15 aprila, su pčele koje sakupljaju nektar bagrema. Pomoć pčelara je bitna. Što znači da postignemo cilj, a to je da jaka pčelinja društva budu još jača, a da slabija društva nam služe da pojačamo super jaka i srednje jaka društva. Slaba društva su uvek pomoćna. Ta drušdva negujemo, ali se ne trudimo da nam ove godine nešto uberu i da nas to ne obeshrabruje.

Da bi društva bila super jaka, potrebne su nam mlade matice. Matice zdrave, bez Nozemoze Apis i Cerane, Molenoze i drugih bolesti. Sve se ove bolesti leče antibioticima koje nisu dozvoljeni u pčelarstvu. Krečno leglo u martu i aprilu je siguran znak da nećete ubrati meda iz te košnice.Lek je zamena matice, izbacivanje starog saća, dezinfekcija, ali pre svega zamena matice. Lečenje:hidrogen, povidion jod, sumporne trake i druge gluposti, kreč, beli luk, itd. su samo pokušaji bez uspeha.Radimo smireno, radimo polako, pratimo vremensku prognozu i nema problema.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.08.2024.

Uskoro Međunarodni sajam pčelarstva

16.08.2024.

Evropski pčelarski savez traži članove za Naučni komitet

16.08.2024.

Čuda se dešavaju

12.08.2024.

Varoa se ne sme potceniti

05.08.2024.

Radovi na pčelinjaku u avgustu

31.07.2024.

Miroslav Janković: Razgovor sa pčelama smiruje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca