Šampioni Sajma u stočarstvu

Veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona dodeljen je Miloradu Čuletiću za izložene kolekcije šilježadi, dvizadi. Ovaca i ovnova rase il d frans

Na ovogodišnjoj Nacionalnoj izložbi stoke koja je održana na 91. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu prikazano je više od 800 životinja. Najviše je bilo ovaca, goveda, konja i nešto manje koza. Prikazan je i mali broj primeraka živine, dok su svinje i ove godine zbog zdravstvenog rizika izostavljene iz izložbe.

Generalna ocena komisija je da su životinje koje su se pojavile na Sajmu bile dobrog kvaliteta i da odražavaju ono čemu treba težiti kada je u pitanju razvoj stočarske proizvodnje u Srbiji. Primetno je bilo, slažu se stručnjaci, i da odgajivači sve više pažnje polažu pripremi grla za izložbu u smislu postizanja izložbene kondicije životinja.

Predsednik komisije za ocenu izloženih goveda, prof. dr Denis Kučević sa Poljoporivrednog fakulteta u Novom Sadu istakao je da je na govedarskoj izložbi prikazano ukupno 186 grla, a ocenjeno je njih 105.

-Nažalost ni ove godine nije bilo karava i provotelki mlečnih i kombinovanih rasa, istakao je Kučević uz napomenu da postoji problem muže i čuvanja mleka tokom Sajma što za mnoge odgajivače predstavlja prepreku da se pojave na ovoj izložbi.

Veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona na govedarskoj izložbi pripao je firmi Ćorić agrar.

Na izložbi kopitara dodeljena je ukupno 41 nagrada, a ocenjivane su rase: lipicanska, grla hladnokrvnih rasa, bosansko brdski konj, KWPN i grla u tipu balkanskog magrca.

Zlatni šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona pripao je priplodnoj kobili lipicanske rase 220 BATOSTA XXXVII čiji je vlasnik Milenko Aleksić iz Kelebije.

U ovčarstvu se kao i prethodnih godina tražilo mesto više za učestvovanje na izložbi, rekao je predsednik komisije dr Ivan Pihler, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Prikazano je ukupno 467 grla u sedam rasa: virtemberg, il d frans, romanovska, cigaja, safolk, čokanska cigaja i MIS. Na izložbi koza prikazane su tri rase:  sanska, alpska i burska.

Veliki šampionski pehar sa titulom apsolutnog šampiona dodeljen je Miloradu Čuletiću za izložene kolekcije šilježadi, dvizadi. Ovaca i ovnova rase il d frans.

 

 

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca