106 milijardi dinara za podršku domaćim proizvođačima rebalansom budžeta

Vlada Srbije čvrsto je opredeljena za pružanje podrške daljem razvoju poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije, u prilog čemu govori i činjenica da će rebalansom budžeta za 2024. godinu biti opredeljeno oko 106 milijardi dinara za mere podrške domaćim proizvođačima, izjavila je danas državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Livija Pavićević, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je na 18. godišnjem sastanku ministara poljoprivrede i ruralnog razvoja zemalja jugoistočne Evrope istakla da je Srbija potpuno posvećena procesu evropskih integracija, te da će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti da intenzivno radi na usklađivanju zakonodavstva sa evropskim pravnim tekovinama kroz odgovarajuća pregovaračka poglavlja.

Dodala je da Instrument za pretpristupnu pomoć u oblasti ruralnog razvoja, odnosno IPARD program, u kontekstu sveobuhvatnog procesa evropskih integracija predstavlja značajnu podršku u unapređenju uslova života u ruralnim sredinama.

Naglasila je da je Srbija počela sa sprovođenjem IPARD III programa za period 2021-2027. godina i navela da je ovim programskim ciklusom pored mera koje su već bile akreditovane kroz IPARD II program, predviđeno i uvođenje novih mera.

Među novim merama je i agro-ekološko klimatska mera koja će, u kontekstu Zelene agende za Zapadni Balkan, direktno doprinositi održivom upravljanju prirodnim resursima, kao i ublažavanju i prilagođavanju poljoprivrede klimatskim promenama.

„Održiva poljoprivreda i proizvodnja hrane, kako sa ekonomskog, tako i sa ekološkog aspekta predstavlja suštinu IPARD programa, a imajući u vidu posvećenost nacionalnoj i regionalnoj prehrambenoj sigurnosti, Srbija će u narednom periodu uložiti dodatne napore u ostvarenju ciljeva definisanih Zelenom agendom za Zapadni Balkan“, rekla je Pavićević.

Na sastanku se razgovaralo o budućoj regionalnoj saradnji i reformama u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru procesa evropskih integracija u jugoističnoj Evropi i sprovođenju Zelene agende za Zapadni Balkan.

Usvojena je Zajednička deklaracija o hrani i poljoprivredi, koja predstavlja važan korak ka formalizaciji saradnje između zemalja Zapadnog Balkana u kontekstu Berlinskog procesa, sa posebnim naglaskom na postizanje ciljeva održivog razvoja u poljoprivredi, prenosi Tanjug.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca