Regenerativna poljoprivreda kao osnov za očuvanje resursa zemljišta

Regenerativna poljoprivreda je sistem principa i praksi koji ima za cilj obnavljanje prirodnih resursa, poput zemljišta, vode i biodiverziteta. Primena regenerativne poljoprivredne prakse je efikasan način da se smanji emisija ugljen-dioksida u atmosferu, njegovim vezivanjem u zemljištu.

Primena regenerativne poljoprivredne prakse podstiče očuvanje prirodnih staništa, kao što su livade, šume, pojas oko njiva. Rotacija useva, gajenje mešovitih useva je jedan od načina da se poveća raznolikost biljnih vrsta na farmi, odnosno poljoprivrednom gazdinstvu. Na ovaj način se čuvaju i korisni insekti (pčele, bubamare, predatori štetočina), ptice i druge životinje koje su ključne za održavanje ekosistema.

Održiva poljoprivreda je strategija pronalaženja novih puteva, ponekad praćena brojnim rizicima koji se ogledaju u smanjenju prinosa i problemima u zaštiti bilja. Prelazak sa

konvencionalnih sistema gajenja na koncept održive poljoprivrede, podrazumeva brojne promene u tehnologijama, počev od obrade zemljišta, ishrane biljaka (djubrenja), nege useva u toku vegetacije, posebno zaštita od biljnih bolesti i štetočina i suzbijanja korova, pa sve do berbe, pakovanje i skladištenje proizvoda.

Koncept održive poljoprivrede predvidja niz programa i nove tehnologije, kako ne bi došlo do drastičnog umanjenja prinosa, na račun bezbedne hrane i održivosti ekosistema. S obzirom da su ogromne površine zemljišta u našoj zemlji zahvaćene erozijom i degradacijom zemljišta zbog intenzivnog iskorišćavanja hranljivih materija, nameće se rešenje u promeni obrade zemljišta i načina djubrenja. Postoje objektivni problemi djubrenja organskim đubrivima (stajnjak), zbog smanjenja stočnog fonda, koji se može nadohnaditi korišćenjem zelenišnih djubriva i zaoravanjem biljnih ostataka nakon žeteve. Pored ovog neophodno je koristiti humus, biohumus, i mikrobiološka djubriva. To je neminovan proces, ne samo kao koncept očuvanja ekosistema i ljudskog društva, već i kao rentabilniji i ekonomski opravdaniji program.

Regenerativna poljoprivreda se fokusira na poboljšanje zdravlja zemljišta koje je uništeno upotrebom različitih đubriva i pesticida, kao i teške mehanizacije.

Regenerativna poljoprivreda samo je deo održive poljoprivrede, a njen cilj je da se sačuvaju, odnosno obnove, fizički, hemijski i biloški resursi u zemljištu koje je osnova poljoprivredne proizvodnje.

Težnja održivog razvoja je ukazivanje na mogućnost iskorišćavanja prirodnih resursa do granice, do koje taj koncept može to prirodi da vrati, što je sistem „uzmi koliko možeš da vratiš“. To sve može brže i bolje uz korišćena edukacije na svim nivoima i uz primene novih tehnologija u skladu sa vremenom u kome živimo i u skladu sa zahtevima održivog razvoja.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca