Mesto susreta poljoprivrede i savremenih tehnologija: Mejkers lab otvoren u Poljoprivrednoj školi u Kraljevu

Mejkers lab, škola stvara savremeno okruženje za razvoj mladih inovatora, što je još jedan korak napred u njenoj dugogodišnjoj misiji unapređenja obrazovanja.

“Od osnivanja škole i njenog prvog upravitelja dr Đorđa Radića, inače prvog doktora poljoprivrednih nauka u Srbiji, naša škola je prošla tri industrijske revolucije, a evo sada smo na pragu četvrte. Zahvaljujući svim ovim našim projektima, a pre svega projektu pametne bašte, opremljeni najnovijom tehnologijom dočekujemo i četvrtu industrijsku revoluciju. Nadamo se da će nam ovaj korak napred i sva ova oprema koju smo dobili, pomoći u realizaciji našeg novog obrazovnog profila — poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, ali i unaprediti rad naše male bašte. Na ove načine, vezujemo proizvodnju na otvorenom i obradu podataka u Mejkers labu”, objasnila je Svetlana Mladenović, direktorka škole, ističući značaj povezivanja poljoprivrede i tehnologije u obrazovnom sistemu.

Na otvaranju su učenici škole predstavili svoje projekte iz oblasti zaštite životne sredine, razvijene kroz Unicefove Upshift radionice, kao i svoje veštine u izradi kozmetičkih proizvoda, cvećarskih aranžmana i pekarskih proizvoda. Učenici poljoprivrednog smera demonstrirali su primenu pametne poljoprivrede u svakodnevnoj nastavi, čime su prikazali kako teorija može da postane praksa.

 Podrška partnera iz privrede — partnerstvo sa NLB Komercijalnom bankom

Mejkers labovi u Kraljevu i širom Srbije rezultat su saradnje Grupe za obrazovanje sa partnerima iz privrede, kao što su kompanije Bosch, Ceresit, Tarkett, Roma company, Gigatron i Epson koji su omogućili izgradnju i opremanje škola savremenom tehnologijom. Njihova podrška omogućava da učenici rade u kvalitetnom okruženju i koristeći tehnologiju za učenje kroz iskustvo.

Ovog puta tu je i podrška NLB Komercijalne banke ključne za pokretanje modernizacije obrazovanja u poljoprivrednim školama i pokretanje programa pametne poljoprivrede. Ovo je primer udruživanja za razvoj inovativnih programa koji integrišu digitalne tehnologije u poljoprivrednu nastavu, osnažujući mlade generacije da se pripreme za izazove i šanse ove važne industrije. NLB Komercijalna banka prepoznaje značaj ulaganja u obrazovanje kao temelja za održiv rast društva i razvoj poljoprivrednog sektora u Srbiji.

Dejan Janjatović, zamenik predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, podsetio je da je NLB Grupa prošle godine izdvojila milion i trista pedeset hiljada evra za donacije različitim humanitarnim organizacijama, od čega je 300.000 evra bilo samo za Srbiju.

„Naši zaposleni su tokom prošle godine birali kome ćemo donirati sredstva i drago mi je što su usmerena u realizaciju ovog sjajnog projekta. Otvaranje Mejkers labova u poljoprivrednim školama i pokretanje programa poljoprivrede budućnosti predstavlja značajan pomak ka modernizaciji obrazovanja u ovoj oblasti. Ovo se poklapa i sa vizijom NLB Komercijalne banke koja, kao tržišni lider u agro segmentu, prepoznaje značaj ulaganja u obrazovanje i mlade koji su za svoj profesionalni put odabrali poljoprivredu“, istakao je Janjatović.

 

Otvaranje Mejkers laba u Kraljevu predstavlja samo početak šireg plana za unapređenje obrazovnog sistema u poljoprivrednim školama, čime se stvara osnova za razvoj budućih lidera u oblasti poljoprivrede i tehnoloških inovacija.

 

Pametna poljoprivreda predstavlja ključ za održivu budućnost, omogućavajući efikasniju proizvodnju hrane uz manju potrošnju resursa. Korišćenjem naprednih tehnologija kao što su IoT senzori, dronovi i veštačka inteligencija, poljoprivrednici mogu optimizovati procese, smanjiti upotrebu vode i đubriva, te se brže prilagoditi klimatskim promenama. Zato je ulaganje u obrazovanje u ovoj oblasti od suštinskog značaja — omogućava mladima da steknu potrebna znanja i veštine, pripremajući ih za rad u savremenoj poljoprivredi i doprinos održivoj proizvodnji hrane na globalnom nivou.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca