Neven- tehnologija gajenja

Neven moze da ima jednostruk ili dvostruk cvet,ima ga u raznim bojama,od krem do svetlo zute boje i jarko zute do narandzaste.Neki od njih imaju sredisnji deo tamno braon boje,a svi su podjednako lepi,zbog osobine da odbija insekte dobro ga je saditi sa ostalim biljkama u basti  neven je plodna i izdrzljiva biljka te je savrseni kandidat za secenje i cvetne aranzmane.  Povoljno utiče na baštensku zemlju,a i medonosna je biljka..

Neven – biljka za sto bolesti !

Lekoviti neven je zeljasta biljka iz porodice glavocika, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova. Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji , narodnim običajima i magiji naroda širom sveta.

Neven (Calendula officinalis) jednogodišnja lekovita i ukrasna biljka koja se u narodnoj medicini koristi se u obliku čajeva za lečenje želudačnih oboljenja, kašlja, asme, ima široku upotrebu u kozmetici u obliku tinktura, ulja, krema za lečenje rana, opekotina, ujeda insekata itd.

Neven se gaji u plodoredu, na istu parcelu dolazi nakon dve godine. Obrada zemljišta sastoji se od zimskog oranja na dubini 25-30 cm, zemljište se đubri sa 40-60 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 80-100 kg/ha kalijuma. Fosfor poboljšava cvetanje, ne preporučuje se upotreba organskih đubriva i velike količine azota jer negativno utiču na prinos cvetova.

Setva se obavlja sejalicom za pšenicu, u martu kada je srednja dnevna temperatura 13-16°S, sa međurednim razmakom od 50cm, na dubinu od 3-4cm. Za 1 hektar dovoljno je 5-6kg semena. Biljka nevena cveta nekoliko puta u sezoni i što ga više berete više cveta. Žetva nevena obavlja se po suvom i sunčanom vremenu. Kada se bere ručno, sa berbom se počinje krajem maja sukcesivno svaki drugi- treći dan. Krajem jula ili početkom avgusta kosi se na visini od 15cm iznad zemlje i prihranjuje se radi regeneracije sa 30-40 kg/ha azota. Neven ponovo cveta za tri nedelje i berba se može obavljati još nekoliko puta sve do početka prvih mrazeva. Nakon berbe cvet odmah treba sušiti da bi sačuvao boju i aromu. Sa jednog hektra može se dobiti 800-1500 kg osušenih glavica, 300-600 kg suvih kruničnih listova.

Neven dekorativna biljka koja je vrlo korisna, svojim mirisom tera nematode iz zemljišta, privlači pčele i druge oprašivače, blagotvorno deluje na druge biljke.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca