Ako u oktobru uočite trutove šta raditi

Ako u oktobru mesecu uočimo trutove u nekoj ili nekoliko pčelinjih zajednica ne treba ih ubijati na letu košnice. Prvo treba ustanoviti razlog pojave trutova i zameniti maticu, jer je u 99,9% matica iz nekog razloga postala trtuša. Ubacivanjem nove matice problem se rešava. Nakon prijema nove matice, mlada, nova matica uočava problem i počinje zaleganje većeg broja jajašca, da bi postigla masu pčela za zimovanje. Pčele radilice neće ubijati trutove.

Pčelinjoj zajednici su oni sada preko potrebni,jer održavaju mikroklimu u plodištu, greju jajašca i larve. U takvoj pčelinjoj zajednici je potreban med i polen. Pčelar treba da prati stanje, suzi plodište i stvori potreban mir košnici. Izbegavati prihranu. Ako postoji mogućnost iz jake zajednice, koja nekim slučajem ima zatvoreno leglo, ubaciti samo jedan ram sa leglom bez pčela ili spojiti slabu zajednicu sa zajednicom gde smo ubacili mladu maticu.

Što se tiče trutova, oni su prepušteni pčelama radilicama. Svi su u službi radilica, pa i trutovi. Mnogi trutovi će dočekati proleće ako za tu potrebu imaju radilice. Naravno da će potrošnja meda biti veća, ali ne i pogubna. Odstranjivanje trutova od strane radilica je siguran znak da su radice dostigle masu pčela koja je dovoljna za prezimljavanje pčelinje zajednice.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca