Lešnik-odvajanje jezgra od ljuske i pakovanje

Prvi korak pre krckanja lešnika je odvajanje praznih i šturih plodova. To se najbrže i najefikasnije obavlja pomoću vakuum-mašina kojima se odstranjuju prazni i šturi plodovi. Plodovi se peru pre krckanja.

Sledeći korak je klasiranje plodova. Klasiranje plodova lešnika odnosi se na plodove u ljusci i jezgru.Lešnik u ljusci se klasira u tri klase. U koliko klasa će se klasirati zavisi od sorte i krupnoće plodova. Posle kalibrisanja lešnici se lome. Opimalna vlažnost lešnika za krckanje je 6-8%, vlažnost ispod 6% dovodi do većeg procenta oštećenih jezgri, a vlažnost iznad 8% smanjuje efikasnost lomljenja ljuske.

Potrebne karakteristike ploda namenjenog za prodaju u ljusci:

krupan plod, preko 18 mm prečnika, atraktivnog izgleda i boje;

semenjača jezgra nema vlaknasta tkiva;

dobra popunjenost ploda jezgrom;

jezgra nisu smežurana nakon sušenja;

plod nije podložan razvoju plesni na jezgru.

Zahtevi za plasman jezgra:

okrugao oblik ploda sa tankom ljuskom u cilju lakog mašinskog krckanja i odvajanje jezgra od ljuske sa minimalnim oštećenjem jezgra

okrugla jezgra sa jakim karakterističnim ukusom lešnika;

tanka semenjača jezgra sa malo ili bez vlaknastih tkiva;

hrskava jezgra nakon sušenja;

dobra karakteristika jezgra i posle dužeg čuvanja.

Lešnik se najviše prodaje u jezgru veličine 11-15mm. Kvalitet prve klase jezgra lešnika je da je jezgro celo, zdravo, suvo, pravilno razvijeno, smeđa do tamnocrvene pokožice na prelomu svetle boje. Jezgro lešnika je prekrivena smeđom opnom koja se, u zavisnosti od sorte teže ili lakše uklanja sa jezgra na temperaturi od 135-150°C. Jezgra ne smeju biti užegla, oštećena od štetočina, sa delovima ljuske i sl. Prečnik jezgra iznad 10mm. Dozvoljava se do 5% polomljenih zrna.

Za očuvanje kvaliteta jezgra lešnika preporučuje se njihovo sušenje na 6% vlage i pakovanje u vakum kesice. Ovim postupkom jezgra se štite od prekomerne vlage i kiseonika u cilju izbegavanja oksidacije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor