Odmah po završetku berbe maline, proizvođače maline očekuju važni poslovi koji se svake godine u redovnoj proizvodnji ploda moraju obaviti radi uspešne proizvodnje. U praksi u većini malinjaka se ne primenjuju agrotehničke mere koje slede posle berebe te iz tog razloga smanjeni su prinosi, kvalitet i zdravstvena ispravnost ploda. Da bi poljoprivredni proizvođači ostvarili visoke prinose, kvalitetne i zdrave plodove treba obavezno blagovremeno i kvalitetno da primene sve agrotehničke mere koje slede, najpre posle berbe i kasnije u toku narednog vegetacionog perioda.
Uklanjanje starih izdanaka koji su doneli rod treba da bude redovna i obavezna mera koja se izvodi svake godine u rodnim zasadima. Sa završetkom berbe ovi izdanci su završili svoju fungciju. Njih odmah treba iseći, sačekati tri do četiri dana da se prosuše, a zatim izneti iz malinjaka i spaliti. Njihovim iznošenjem i uklanjanjem smanjuje se i konkurencija u vodi i hrani mladim ovogodišnjim izdancima (ostavljenim za rod u narednoj godini) koja im je neophodna do kraja vegetacije za stvaranje cvetnih pupoljaka, normalno dozrevanje i razvoj do optimalne visine za ostvarivanje visokih prinosa. Iznošenjem starih izdanaka u malinjaku se poboljšava provetravanje i osunčavanje, a samim tim se smanjuju povoljni uslovi za razvoj štetnih organizama na mladim izdancima. Izdanci koji imaju dovoljno sunca u toku vegetacije bolje dozrevaju i lakše podnose niske temperature u toku zime, kao i temperaturna kolebanja.