Šta je bamija i zašto je treba konzumirati?

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem, sterilizacijom i mariniranjem. U prehrambenoj industriji sasušena se koristi kao prinosni emulgator, a deluje i kao antioksidans.

Agroekološki uslovi za gajenje bamije

Minimalna temperatura klijanja iznosi 15 – 17 °C, a optimalna 29 – 30 °C. Za vegetativni rast potrebno je najmanje 15 °C, a normalno raste tek iznad 20 °C. Temperature niže od 10 °C izazivaju jači zastoj u rastu, kao i one iznad 40 °C. I najmanji mraz uništi biljku. Može podneti kraće suše bez većeg zastoja u rastu, ali ravnomerno snabdevanje vodom preko je potrebno za dobar prinos. Za gajenje su najpogodnija srednje teška zemljišta, dobre strukture uz pH 6 do 7. Ne podnosi jače kisela zemljišta.

Agrotehničke mere u gajenju bamije

U plodoredu bamiji odgovaraju dinje i krastavci jer imaju iste uslove za rast i razvoj. Za dobar prinos potrebno je dosta hraniva. Preporučene količine su 600 – 800 kg/ha NPK đubriva 10:20:20, uz prihranu azotom tokom vegetacije 2 do 3 puta sa po 20 – 30 kg/ha. Uz međurednu obradu prema potrebi se proređuje (u proleće) na planirani broj biljaka. Leti se zaliva, prihranjuje i biljke se vežu za pritku.

Setva / sadnja bamije

Bamija se seje kada prođe opasnost od prolećnih mrazeva, a kada zemljište na 5 cm dubine postigne temperaturu višu od 15 °C. Seje se na otvoreno, uz međuredni razmak 60 – 100 cm i razmak u redu 20 – 30 cm, na dubinu 2 – 3 cm. Pre setve korisno je seme potopiti 24 sata u toploj vodi (oko 30 °C), što će omekšati semenjaču. Za 1 ha potrebno je 5 – 10 kg semena. Cvetanje počinje 6 – 8 nedelja nakon setve, a ubrzo nakon toga i berba.

Može se i saditi. Rasad se uzgaja u kontejnerima u zaštićenom prostoru kroz 4 – 6 nedelja sa po 3 – 4 prava lista. Sadi se krajem aprila ili početkom maja. Gaji se na gredicama širine 150 cm pokrivenim crnom PE folijom u dvoredima s međurednim razmakom 35 cm i razmakom u redu 30 cm uz navodnjavanje kapanjem.

Berba i skladištenje bamije

Berba počinje krajem maja ili početkom juna i traje do kraja septembra ili početka oktobra. Uz berbu plodova dužine 7,5 – 9 cm, tri puta nedeljno na ovaj se način može postići prinos od 20 t/ha. Plodovi se beru ručno, tako da se plod malo zaokrene i otkine. Problem može biti i pojava alergijske reakcije kod pojedinih berača od sitnih dlačica na celoj biljci.

Plodovi vrlo brzo gube vodu i zato ih treba što pre ohladiti na oko 10 °C, pakovati u manje jedinice ambalaže, pokrivene folijom. Na prodajnom mestu može se održati samo kratko, 2 do 3 dana na 7 °C.

Priprema bamije

Begova čorba

 

250 gr pilećeg mesa

100 gr šargarepe

15 grama bamije

50 grama korena celera

50 gr brašna

50 g maslaca

50 gr peršunovog lista

1 žumance

50 grama pavlake

par kapi limunovog soka

so, biber i suvi začin

Priprema: meso oprati i kuvati sa korenom celera. Kada je skuvano, meso procediti, odvojiti od kosti i iskidati na manje komade, a vodu u kojoj se meso kuvalo sačuvati. U drugu šerpu staiti maslac i istopite ga, pa dodati brašno (zapršku napraviti). Nakon toga dodati vodu u kojoj se kuvalo meso i kuvati na srednjoj temperaturi oko 15 minuta. Iseckati šargarepu, celer i peršun i dodajte ga u “supu”. Nakon što tečnost postane bistra i gusta, procediti je pa dodati meso i još malo kuvati.  Bamije i limunov sok kuvati  u posebnoj šerpici pa ih dodati supi, kao žumance i pavlaku.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor