Rađanje vina nastaje još u vinogradu. Od toga, gde se nalazi vinograd, kakva je njegova ekspozicija, kakva je pedološka osnova na kojoj raste i razvija se, kolika je količina padavina na toj lokaciji, mikro klimat koji je tu zastupljen, takva će i vina biti. U samom odabiru sorte grožđa, tehnologiji gajenja, koja je veoma kompleksna, iskustvu mnogih prethodnih generacija, vinogradar učestvuje u procesu stvaranja vina. Bezbrojne kombinacije uticaja različitih vrsta tla, nadmorske visine, položaja prema suncu, nagiba vinograda, temperature, ekstreme i proseke, količinu padavina, brzine i smerove vetrova, ukupan broj sunčanih sati, učestalost magle, blizina većih vodenih površina…
Početni korak u procesu proizvodnje vina je berba. Ključni parametar koji određuju vreme berbe je zrelost grožđa. Zrelost grožđa određuje odnos šećera i kiselina Berba može biti ručna i mašinska. I jedna i druga imaju svoje prednosti i mane, mašinska je jednofazna dok ručna može da bude u više navrata ka probirna. Grožđe treba što pre transportovati od vinograda do mesta dalje prerade odnosno muljanja. Ovo je faza u kojoj se odvaja bobica od peteljki i listova i njen je zadatak da otvori izdvojenu bobicu kako bi iz nje iscureo sok.
Nakon ovoga počinje alkoholna fermentacija ali pre početka alkoholne fermentacije treba uraditi sulfitaciju šire, odnosno unošenje CO2 sa namerom suzbijanja štetne mikroflore. Najčešće se od preparata koristi tečni sumpordioksid ili K-metabi-sulfid – vinobran (K2S2O5) koji se rastvara u vodi ili u širi. Dalji postupci ka smirivanju nefermentisanog soka svode se fementaciju I taloženje da bi se odvojile čvrste materije iz soka.
Fermentacija je obično burni proces pa se stoga sudovi nesmeju puniti do vrha. Burno vrenje započinje obično posle 2 – 3 dana i traje u zavisnosti od količine šire, procenta šećera, temperature tečnosti, temperature prostorije…fermentacija traje od 7 – 14 dana. Po temperaturi na kojoj se odvija fermentacija ona može biti topla i hladna. Po završetku fermentacije vino treba odvojiti od taloga