U objektima bez zagrevanja dospeva za 20-30 dana ranije-nego s otvorenog polja.
Naime, pod plastikom je temperatura za 2-6° C viša (a Sunčanih dana još više) u odnosu na spoljnu temperaturu, što je dovoljno za crni luk koji ima manje zahteva za toplotom.
Proizvodnja u objektima bez grejanja identična je proizvodnji u leji.
U pripremljeno zemljište staklenika ili plastenika sade se lukovice prečnika iznad 2 cm, uz prethodno kvašenje radi bržeg ukorenjavanja. Lukovica se u toku dana drži u toploj vodi (30° C), a može se i odseći vrat lukovice, da bi se omogućila brža pojava mladih listova. Lukovice se sade kontinuirano svakih 15-20 dana u redove, gusto jedna na druge. Sadnja na dubinu 1-2 cm uz zalivanje toplom vodom (30° C).
Prvih 5-7 dana održava se temperatura oko 10° C, a posle obrazovanja korena povoljna je viša temperatura. S višom temperaturom (20-22° C) brže se formira mlada biljka. Međutim, zbog racionalnog grejanja temperatura se održava na 15-18° C u toku dana i noći na 10-12° C.
U toku rasta luk se obilno zaliva, (10 l vode na m2), održavajući vlažnost zemljišta. Uz to se jednom do dvaput prihranjuje rastvorom azotnog đubriva (oko 20 gr 10 l vode na 1 m2) ili kompleksnim đubrivom („vuksal“ i sl.).
Mladi luk dospeva za potrošnju pri dužini listova od 15 do 30 cm i to za 30-45 dana tokom zime, odnosno za 20-30 dana u proleće i ostvaruje se prinos do 5 kg/mW.
Mladi luk nije samo ukusan već i lekovit.
Sastojci bogati sumporom čine ga delotvornim u pojačavanju apetita i pospešivanju varenja hrane.
Prisustvo hroma pomaže u ćelijskoj reakciji sa insulinom, a vitamin C podiže i održava dobar imunitet.
Od minerala poseduje još i kalijum, fosfor i kalcijum koji štite srčani mišić i kosti, zajedno sa vitaminima B kompleksa.
Konzumiranjem luka više puta tokom nedelje značajno se smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Meso pripremljeno sa lukom u zavidnoj meri smanjuje količinu kancerogenih sastojaka u odnosu na meso pripremljeno bez luka.
Osim toga, mladi luk pospešuje rad krvotoka, reguliše crevnu floru, deluje antibakterijski, pročišćava organizam. Zahvaljujući glukokininu snižava pritisak, holesterol i šećer, zbog čega se preporučuje dijabetičarima.
Esencijalna ulja i lekovite aromatične supstance predstavljaju prirodne antibiotike koje uništavaju štetne bakterije u ustima i crevima.
Domaćinska kuća’’ internet portal osnovan je 2017. godine. Teme u našoj Domaćinskoj kući su prilagođene potrebama srpskih poljoprivrednika i potrošača uopšte.
Portal uspešno podiže i održava SimpleLook
Najčitanije kategorije