Šta treba znati pre podizanja jabučnjaka

Voćarstvo je jedna od grana poljoprivrede gde je urađen veliki zaokret u uvođenju novih tehnologija i promeni strukture sortimenta, što je velika zasluga nauke, struke ali i poljoprivrednika, koji su prihvatili nove tehnologije. Jabuka je višegodišnja biljka i za nju se još kaže da je kraljica voća. Čovek je od davnina upotrebljavao plodove jabuke, kao hranu i lek. Posle šljive, jabuka je najznačajnija voćka u Srbiji. Prema procenama poljoprivrednih stručnjaka u ukupnoj proizvodnji voća u Srbiji jabuka ima učešće oko 19 odsto. Jabuka predstavlja strateški proizvod poljoprivrede jedne zemlje. Gotovo da nema zemlje u svetu, gde se ne gaji jabuka.

Dok se ne pristupi zasnivanju zasada jabuke potrebno je utvditi najpovoljniju ekspoziciju, nagib terena i izloženost vetrovima. Ekspozicija najpovoljnija za zasnivanje mladog zasada jabuke je južna strana, pa onda jugoistočna zbog količine svetlosti i topline.

Ilustracija: zasad jabuke, foto: https://www.pinterest.com
Ilustracija: zasad jabuke, foto: https://www.pinterest.com

Nagib terena je najpoželjniji da bude teren pod blagim nagibom. Nakon pravilnog odabira lokaliteta, pre sadnje potrebno je odrediti veličinu parcele, međuredno rastojanje i rastojanje u redu, uzgojni oblik, putnu mrežu, pravac pružanja redova. Po brojnim preporukama za gajenje jabuka najviše se preporučuju zimske sorte kojima pripadaju Jonagold, Ričared, Zlatni delišes, Ajdared, Crveni delišes, Čadel, Fudži. Uz adekvatnu pripremu zemljišta jabuka može dati dobre rezultate i na nešto težim zemljištima. Pre sadnje bitnije je utvrditi hemijska svojstva zemljišta u najbližim Poljoprivrednim savetodavnim stručnim službama i na osnovu dobijenih rezultata moguće je izabrati adekvatnu parcelu i pripremiti istu za podizanje zasada. Preporučuje se podrivanje parcele uzduž i popreko na dubini 50 – 60 cm, duboko oranje, zaoravanje stajnjaka na dubini od 30 -35 cm i primena mineralnog đubriva zavisno od analize zemljišta,
nakon toga se zemljište fino pripremi tanjiračom i setvospremačem. Nakon obavljene sadnje, u proleće jednogodišnje sadnice treba skratiti na visinu koja je predviđena za visinu debla.

U mladom jabučnjaku zemljište treba redovno održavati u rastresitom stanju i bez korova, a to se najčešće čini u praksi primenom jednog dubokog zimskog oranja ili jesenjeg oranja i nekoliko obrada u toku vegetacije. Posle svake obilnije kiše kada uslovi dozvole najbolje je izvesti plitku obradu da ne bi došlo do formiranja pokorice. U međurednom prostoru mladog jabučnjaka nije preporučljivo gajiti kukuruz, lucerku, soju, šećernu repu, odnosno biljke koje imaju dubok korenov sistem i veliku potrošnju vode. Stručnjaci voćarske struke iz oblasti voćarstva preporučuju da se rezidba izvodi u periodu zimskog mirovanja kada nema jakih mrazeva. Prilikom izvođenja rezidbe događa se da nastanu veće rane na stablu i njih je moguće dezinfikovati sa peto procentnim rastvorom plavog kamena i premazati kalemarskim voskom ili bitumenom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor