Kako do dobrog svinjskog mesa

Svinje su najraspoloženije za ishranu dva puta dnevno, u periodu od 6-9 i 15-18 časova. Kada je toplo, vreme hranjenja se pomera: ujutro na ranije, a popodne na kasnije. Na količine hrane koje svinje uzimaju utiče: konzistencija hrane (suvo-tečno), starost svinja, veličina grupe temperatura, ambijentalni uslovi i drugo.

Ilustracija: Svinje, foto: Domačinska kuća
Ilustracija: Svinje, foto: Domačinska kuća

Kod obročne ishrane potrebno je obezbediti onoliki broj mesta za ishranu koliko je svinja. Ako je ishrana „po volji“, odnos može biti 1:4 (hranidbeno mesto:broj grla), a sa automatima za kašastu hranu i 1:12, pa i više.

Za ishranu u tovu koriste se potpune krmne smeše za tovljenike od 25 do 60-65 kg i krmne sneše za uzrast od 60-110 kg.

Pored osnovnih hranjivih materija, neophodno je da smeše sadrže dovoljne količine mikroelemenata i vitamina u optimalnom međusobnom odnosu, kao i prisustvo amino-kiselina, antioksidansa i enzima.

Dnevna potrošnja hrane po tovljenika kreće se od 1,5 do 2,8 kg i uz konverziju koja treba biti manja od 3,4 (2,7-4) kg hrane po kilogramu prirasta, treba ostvariti prosečni dnevni prirast preko 0,7 (0,5-0,9) kg.

Veoma je važno da se hrane na miru, bez međusobnog uznemiravanja. Kod tzv. obročne ishrane treba obezbediti odnos 1:1, tj. da svaka svinja ima svoje mesto za ishranu. Ako je „ishrana po volji“, onda ovaj odnos može biti i 1 : 4.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca