U našoj zemlji jesen se smatra najboljim periodom pripusta(od početka septembra do kraja novembra), jer se polni nagon u to vreme najviše ispoljava, a jagnjenje je u tom slučaju u proleće kada ima dovoljno paše.
Jagnjenje se može sprovesti i u jesen i u zimu ukoliko se obezbedi dobra ishrani za zimski period , kao i topli i udobni ovčarnici.
Parenje se vrši prirodno, kada ovnovi oplode ovce skačući na njih, a veštački se osemenjavaju pomoću ubacivanja sperme u vaginu ovce. Prethodno pripremljena i razređena sperma se pomoću ubacuje u vaginu ovce.
Priprema ovaca i ovnova za sezonu parenja ogleda se u popravljau telesne kondicije. Time se postiže povećanje broja jajnih ćelija spremnih za oplodnju, bivaju brzo oplođene, ranije se jagnje, daju krupniju jagnjad i veći broj blizanaca. Ako su ovce mršave izdvajaju se iz stada, posebno hrane i neguju, da bi se do sezone parenja popravila njihova telesna kondicicija. Ukoliko sezonu parenja dočekaju sa lošom telesnom kondicijom, ostaju neoplođene i dolazi do povećanja,troškova proizvodnje.

Mesec dana pred sezonu parenja ovce se napasaju na dobrim pašnjacima i prihranjuju koncentratom.
Ukoliko se ne raspolaže sa kvalitetnim pašnjacima onda se ishrana dopunjava sa 200-500 gr koncentrata po ovci na dan, u zavisnosti od kondicije. Takva ishrana treba da se
nastavi najmanje tri nedenja posle sezone parenja i oplodnje. Bolesna, stara i grla koja se ne jagnje redovno se izbacuju iz stada. Za grla koja su obolela od bruceloze, zarazne šepavosti, šuge ili neke druge zaraze bolesti , za njih se posebno određuje ovan, ako to nije moguće prvo se oplode zdrave , pa onda bolesne ovce.
U toku godine ovnovi su odvojeni od ovaca, dobro se hrane i neguju, da bi održali priplodnu kondiciju. Hrana mora da sadrži belančevine, mineralne materije (Ca, Fe), vitamine (A,D,E) i mora biti zastupljena u dovoljnim količinama. Ne treba dozvoliti da se previše ugoje, onda otežaju i izgube volju za skokom. Da bi se povećala polna aktivnost ovna upotrbljava se isklijali ječam i ovas, kod koji je povećan procenat vitamina E.
Ovnovi se najviše drže napolju, ne samo leti već i zimi. Ako se predugo drže u ovčarniku postaće neaktivni, jer se neće dovoljno kretati. Zato ih treba držati u zasebnom ovčarniku ili delu ovčarnika iz kojeg mogu izlaziti u ispust, i tako boraviti na vazduhu. Staje u kojima su ovnovi moraju biti svetle i prostrane.
Povremenio ovnovima treba pregledati papke, a one koji su prerasli obrezati. Kod onih sa preraslim papcima oplodna moć je neiskorišćena. Pred sezonu parenja ovnove treba ošišaju po trbuhu, ukoliko se parenje izvodi leti, naročito u toplim krajevima, treba ih potpuno ošišati, jer povećana telesna temperatura utiče na slabu plodnost .