Pravilno čuvanje crnog luka i praziluka

Pravilno čuvanje glavica crnog luka ima veliki značaj, s obzirom da je veliki period od vađenja do korišćenja ploda. U glavicama se odvijaju biohemijski i fiziološki procesi, od kojih su najvažniji disanje i prorastanje.

Ovi procesi izazivaju različite efekte:

  • smanjenje težine glavice,
  • sadržaja suve materije i hranljive vrednosti,
  • gubljenje šećera,
  • povećanje temperature i vlažnosti u skladištu.

Posledice toga su trulež i neupotrebljivost proraslih glavica.

Ilustracija luk, foto:Pixabay, Hans Linde

Uspeh u čuvanju luka zavisi od zdravstvenog stanja lukovica, temperature i vlažnosti vazduha u skladištu.

Optimalni uslovi za čuvanje luka u skladištu su 0ºC , i relativna vlažnost vazduha oko 85%. Treba obezbediti ventilaciju, kako bi se smanjila koncentracija ugljen-monoksida (proizvoda disanja luka).

  • Berba praziluka se može obavljati u različitim vremenskim periodima.
  • Obično se bere kasno u jesen.
  • Sorte kratkog „stabla“ su otpornije na zimu, i biljke se mogu čuvati utrapljene u bašti, ili na mestu gde su odrasle.
  • Sorte dugog „stabla“ su manje otporne na zimu i bolesti, pa ih u jesen treba vaditi, i čuvati u trapu, pesku ili podrumu.
  • Ako se čuva u hladnjači, temperatura treba da bude 1ºC , uz relativnu vlažnost vazduha 90%.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca