Šansa za srpske proizvođače?

Ukidanjem kvota za uvoz šećera, evropski proizvođači izloženi su svetskoj konkurenciji, uključujući i proizvođače u Srbiji. Da li će i kako efekti preliti i na rad šest šećerana u Srbiji?

Posle pola veka, evropske zemlje prestale su da ograničenjem uvoza brane svoje proizvođače šećera. Evropski komesar za poljoprivredu Fil Hogan uveren je da su tamošnji proizvođači spremni za skidanje barijera.

Prekretnica za proizvodnju šećera

Kraj sistema kvota predstavlja važnu prekretnicu za proizvodnju šećera u EU i predstavlja još jedan važan korak u tržišnoj orijentaciji Zajedničke poljoprivredne politike. Proizvođači će sada moći da prošIre trgovinu na globalnim tržištima, uz pravu podršku Evropske komisije – kao što je tržišna opservatorija koja pruža pravovremene i relevantne podatke o tržištu.

Oko 13,5 miliona tona šećera, koliko se proizvodi u EU, dolazi iz 20 članica. Polovina svetske proizvodnje šećera iz šećerne repe dolazi iz Evropske unije. Mnogo više šećera se proizvede iz šećerne trske, čak 80 odsto svetske proizvodnje.

Evropski proizvođači su zabrinuti hoće li moći da se nose sa jeftinijom proizvodnjom na prekookeanskim tržištima. Cena šećera u EU se krajem 2016. stabilizovala na oko 500 evra po toni, dok je na berzi nešto više od 300 evra po toni.

Šećerna repa – kraljica polja

Kao nekoliko kockica u kutiji šećera, toliko je i srpsko tržište u odnosu na evropsko. Ipak u Srbiji, ovu kulturu ponekad zovu i “kraljica polja”. Kako će novi evropski propisi da utiču na srpske proizvođače.

Srbija je dosad mogla da izveze oko 180 hiljada tona šećera u EU, dok je domaća proizvodnja uglavnom između 400 i 500 hiljada tona.

Ilustracija: polja šećerne repe: Foto: http://repa.hr/wp-cont
Ilustracija: polja šećerne repe: Foto: http://repa.hr/wp-cont

Ljubiša Radenković, direktor kompanije Sunoko, kaže da su konačne posledice još nepoznanica. Takođe i da su prilike na tržištu turbulentne, ne samo zbog izmena propisa, nego i velikih vremenskih nepogoda.

“Jedino što se može sa sigurnošću zaključiti je da nas očekuje zaoštravanje konkurencije i borba za povećanje efikasnosti proizvodnje. Ključ opstanka i razvoja domaće industrije šećera je u unapređenju domaće poljoprivredne proizvodnje u vidu povećanja kvaliteta i prinosa šećerne repe kao ključnog faktora za formiranje proizvodne cene šećera, a time posledično i njegovu konkuretnost”, izjavio je Radenković.

Konkurencija

Stručnjaci kažu da je verovatno da će jedan broj šećerana u Evropi da se ugasi, druge će da prerađuju šećer iz trske. Srpske šećerane ne mogu daleko od evropske sudbine, i moguće je da neke ne izdrže konkurenciju.

“Bilo bi dobro da se možda koncentriše i ta proizvodnja i opremi jedna velika, koja će biti konkurentna na tom tržištu. Tehnološki ovih nekoliko šećerana držimo na dosta visokom nivou. Jedino što je ograničavajući faktor to je taj ukupan kapacitet pojedinačne šećerane. On je u EU za deset puta po jednoj šećerani veći”, izjavio je agroekonomista Milan Prostran.

Kada je reč o građanima, Prostran ne može da proceni kretanje cene, ali kaže da je važno da se ubuduće deklariše koji je šećer proizveden od repe, a koji od šećerne trske.

N1