Zašto se sve više gaji spelta?

Spelta (Triticum aestivum ssp. spelta ili krupnik) je vrsta pšenice, koja se koristi u humanoj ishrani vekovima.

Do prve polovine 20. veka je bila masovno korišćena, kada ukrštanja različitih sorti i popularizacija žitarica sa većim prinosom, speltu stavljaju po strani toliko da postaje zaboravljena.

Međutim, buđenjem ekološke svesti savremenog čoveka, osamdesetih godina XX veka ona se vraća na sve liste preporučenih namirnica za svakodnevnu upotrebu.

Spelta se polako vraća na oranice naše zemlje, pa su poslednjih godina registrovani proizvođači u Valjevu, Zlatiboru, Bačkom Gradištu.  Sve više se može čuti o njenom kvalitetnom i otpornom zrnu, koji odlikuje nizak procenat glutena, bogatstvo belančevina, masti, biljnih vlakana, a sadrži i sve neophodne minerale i vitamine. Ima široku primenu, može se koristiti u vidu brašna, mekinja, griza ili testenine. Hranjive materije iz spelte ne opterećuju probavni sistem i imaju lekovito svojstvo na čoveka.

Zrno spelte, foto: glutenfreeeasily.com
Zrno spelte, foto: glutenfreeeasily.com

Spelta je specifična jer njeno zrno okružuju dva omotača: pleva i ljuska. Spelta  sadrži gluten u manjoj količini nego druge pšenice zato  ljudi koji su alergični na gluten koriste speltu u ishrani. Tokom rasta i razvoja našeg organizma potrebno je unositi belančevine od kojih su najvažnije esencijalne amonokiseline. Zrno spelte sadrži veliki procenat metionina, fenilanina i leucina koji učestvuju u stvaranju hormona adrenalina i noradrenalina koji su odgovorni za regulaciju nivoa šećera u krvi.

U pogledu hemijskog sastava dominiraju belančevine, esencijalne aminokiseline, masti, fitosteroli, dijetetska vlakna, minerali i vitamini.

Često se može naći podatak u literaturi da svojim hemijskim sastavom obezbeđuje sve potrebne hranljive sastojke za život čoveka. Od aminokiselina u najvećem procentu su prisutni leucin, metionin, fenilalanin i triptofan. Fenilalanin učestvuje u sintezi dopamina, noradrenalina i adrenalina, što je bitno za funkcionisanje čovekovog organizma.

Triptofan učestvuje u sintezi serotonina, što opet ukazuje na lekovitost zrna spelte. Od vitamina najviše sadrži vitamin B1, B2, niacin, kao i vitamin B12, a u pogledu minerala prednjače magnezijum, fosfor, selen, cink. Ono što izdvaja speltu u poređenju sa drugim namirnicama jeste vezanost minerala za organski ugljenik, što doprinosi lakšoj i kompletnijoj apsorpciji u organizmu. Naročito je zanimljivo i to da su dijetetska vlakna spelte lako rastvorljiva u vodi , što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Upravo zato i gluten iz spelte koji je rastvorljiv u vodi, pri grejanju se razlaže i lakše je svarljiv u poređenju sa glutenom koji se nalazi u pšenici i koji obrazuje kuglice. Takođe, shodno tome da je biljna vrsta koja se pretežno uzgaja organski, ne sadrži u sebi inhibitore enzima koji utiču na varenje.

 Seje se u jesen. Optimalni rok setve je od 25. septembra  – 15.oktobra  sa sklopom od 350 -500 zrna po m2 i normom setve od 160-240 kg/ha. Zbog izrazito male potrebe za đubrivima i mogućnošću primene samo stajnjaka vrlo je pogodna za organsku proizvodnju.  

Nirvana – sorta spelte

Vrste žita koje su dokazano najduže u upotrebi kao ljudska hrana su kamut – staroegipatska pšenica, dinkel – žito sa tvrdom, nejestivom opnom, bez glutena, poreklom iz Azije i spelta ili biblijska žitarica. Proizvodnja spelta pšenica ne može da uspe ako u zemljištu ima teških metala, zbog čega je idealna za gajenje u sistemu organske proizvodnje. Preporučljivo je spelta pšenicu koristiti u ishrani ljudi zbog hemijskog sastava zrna bogatog hranljivim materijama, a mogu da je koriste i osobe koje su alergične na gluten. U proizvodnji je manje zahtevna prema klimatskim, zemljišnim uslovima i prema zahtevima vezanim za agrotehniku. Kao takva pogodnija je za organsku proizvodnju.

Spelta pšenica je pogodna za proizvodnju integralnog brašna jer obezbeđuje sve potrebne hranljive materije, u prirodno idealnom balansu. Ovaj tip pšenice se koristi za spravljanje specijalnih hlebova koji se znatno brže vare u odnosu na običnu pšenicu. Spelta ima visok sadržaj glutena, tako da se njeno brašno može koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja. Integralno brašno od organski uzgojene pšenice i makarone od integralnog organskog brašna spelte pravi su izbor za osobe koje žele da se hrane zaista zdravo i žive u skladu sa prirodom, a neki je smatraju i žitaricom budućnosti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor