Kako uzgajati plumeriju?

Plumerija potiče iz Srednje Amerike, odakle se proširila u sve tropske oblasti u svetu. Dobila je ime po francuskom botaničaru iz 17. veka Charlesu Plumieru, koji je putovao po Americi prikupljajući podatke o biljnom i životinjskom svetu novootkrivenih područja.

Plumerija je vrlo zanimljiva tropska biljka, poznata u svetu po raznobojnim cvetovima nezaboravnog mirisa, simbol je večnog života i često se koristi u verskim obredima. Tipično je sobna biljka.

Plumerija je zanimljiva tropska biljka poznata po raznobojnim cvetovima nezaboravnog, opojnog mirisa koji se naročito oseća noću. U kontinentalnim uslovima gaji se u saksiji kako bi zimi mogla da „preživi“ u toplijem prostoru.

tps://static.kupindoslike.com
Ilustracija: Plumerija cvet tps://static.kupindoslike.com

Biljku zasadite u mešavinu baštenske zemlje, treseta i perlita (koja ne zadržava mnogo vode). Pošto joj za cvetanje odgovara visoka vlažnost vazduha, tokom leta je redovno orošavajte, ili stavite blizu jezerca, ili fontane. Dobro uspeva na terasama koje su bar pola dana osunčane. Da bi obilno cvetala, trebalo bi da se prihranjuje svake druge nedelje, od juna do avgusta, đubrivom sa visokim sadržajem fosfora. Poželjno je da se presadi jednom godišnje, u aprilu kada počinje da lista. Pre presađivanja stariju biljku orežite zakidanjem vrhova kako bi se bolje razgranala. Cveta tokom celog leta.  Tokom zime, plumeriju ne treba zalivati, već sačekati pojavu prvih listova.

Zimi je ne zalivajte i obezbedite joj period mirovanja na tempereturi od 10 stepeni.

U proleće, kada počne da lista, počnite sa umerenim zalivanjem, da bi ga tokom jeseni postepeno smanjivali, dok ne otpadnu svi listovi.  Stabljike su mekane i vrlo lomljive, zato se mora voditi računa.  Ukoliko se stablo ošteti iz rane će cureti mlečna, otrovna tečnost. Ovaj cvet koji fascinira širokom paletom boja i opojnim mirisom toliko je poseban da se čak u nekim zemljama smatra simbolom večnog života, a trenutno su u toku istraživanja i o potencijalnom medicinskom značaju plumerije.

Preporučuje se prihrana đubrivom sa visokim procentom fosfora (srednji broj NPK mora biti između 20 i 50) potrebnim za obilnije cvetanje, ali samo za vreme vegetacije (od maja do avgusta), svake dve nedelje. Pre presađivanja je moguće i orezivanje biljke zakidanjem vrhova kako bi se bolje razgranala, ali kao posledica orezivanja mladih biljaka (do 5 godina starosti) postoji mogućnost da ne cvetaju iste, pa čak ni sledeće godine. Kod odraslih primeraka orezivanje ne utiče na cvetanje. tipična sobna biljka. Zimi najbolje mesto je svetli hodnik, a ko ima uslova može I u garažu ili u neku prostoriju gde nije toplo

Plumerije počinju da cvetaju između treće i pete godine života, u zavisnosti od uslova u kojima rastu, a ubrani cvet izgleda sveže nekoliko dana bez potrebe da se stavlja u vodu. Biljka i leti može da izgubi lišće ako se redovno ne zaliva, pa svako gubljenje lišća ne mora da znači i bolest.

Povezano