Tropska lepotica -veoma lepa sobna biljka

Medinilla magnifica, jedina vrsta iz familije Melastomatiacae koja se se gaji kao sobna biljka.  Poreklom je  sa Filipina.

Kao biljka tropskih krajeva, supstrat treba biti dobre drenaže i pH između 4 i 5, zato je potrebno zemljište bogato humusom i tresetom. Za povećenje drenaže može se dodati perlit.

Gaji  se kao sobna biljka, ali zbog zahteva za vlažnošću, idealniji je prostor terasa ili zaštićeni prostor. Iz tog razloga. Drugo rešenje je smeštanje posude sa biljkom na plitku podlogu prekrivenu kamenčićima. Ako se na biljci primete smeđe mrlje ili savinuti listovi, to je znak da je suv vazduh u prostoriji.  

Cvetovi su sitni i najčešće roza boje, okruženi rozim pricvetnim listovima (braktejama) i mnogo njih skupljeno je u do 50 cm duge guste, uspravne ili viseće cvasti na drškama. Pricvetni listovi (brakteje) su ovalni i takođe roza boje, a mogu biti i crveni ili ljubičasti.

Treba je smestiti na svetlo mesto, bez direktnog sunca i pružiti joj puno prostora. Od marta  do avgusta  temperatura treba biti 20- 22 stepena  pa na više, treba je obilno zaliti mlakom, omekšalom vodom, osigurati visoku vlagu vazduha i obilno đubriti đubrivom  bez kreča. Od  jeseni, do februara joj treba osigurati mirovanje na 15-17 stepeni, štedljivo zalivati  i ne đubriti  dok se ne pokažu cvetni pupoljci. Treba je presaditi rano u proleće, obrezati do starog stabla svake druge godine. Zbog suvog vazduha napadaju je štetočine i zaostaje u rastu i zato je potrebno češće orošavanje. Za zalivanje biljaka se koristi mlaka voda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.10.2017.

Kako uzgajati plumeriju?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca