Rešite se puževa prirodnim putem

Ilustracija. puž ć, foto: https://banjalucanke.com/
Ilustracija. puž ć, foto: https://banjalucanke.com/

Puž-golać – Pomoću pomorandži

Puževe iz bašte možete privući tako što ćete nakon ceđenja pomorandži, polovine isceđenog citrusa postaviti blizu ugroženih biljki i po krajevima bašte, ali tako da bar jedan kraj bude dostupan puževima da mogu da se popnu. Zatim treba sačekati mrak i kada se puževi skupe, potrebni ih je samo izneti.

Postavljanjem pivskih zamki

Ove zamke su dizajnirane da privuku puževe da upadnu u pivo gde će se udaviti. Jedna zamka je dovoljna za 15m². Jednostavno u plastične čaše sipajte pivo i postavite u zemlju. Kako bi se izbeglo davljenje korisnih buba u ovoj zamci, potrebno je da vrh čaše ne bude potpuno u ravni sa zemljom, već da se izdigne oko 1cm. Ako se očekuje kiša, potrebno je postaviti zaštitu, kako ne bi ulazila voda u zamku, a ujedno da se ostavi prostor da može puž da uđe.

Ručnim prikupljanjem

Puževe možete ručno prikupljati za vreme kiše, neposredno posle kiše, rano ujutru po rosi,ili noću uz pomoć lampe. Kako bi olakšali ovakav vid prikupljanja, takođe možete na pojedinim mestima u bašti pripremiti veštačko stanište za puževe i kada se nasele jednostavno ih pokupite. Komad plastične cevi, drveta, zgužvane novine natopljene u šećer bi mogle biti stanište za puževe.

Pomoću ljuski od jaja, pepela ili piljevine

Ljuske od jaja je potrebno izmrviti i posutu po zemlji oko biljaka. Prema nekim iskustvima to će oterati puževe jer im je telo osetljivo i bilo bi povređeni prilikom prelaska preko parčića ljuski od jajeta, a pored toga ljuske su dobre i za samo zemljište. Takođe puževi neće moći da prelaze preko barijera od pepela ili piljevine, mana je jedino što ovakva barijera mora stalno da se obnavlja ( nakon kiše ili vetra ).

Ilustarcija: ljuske jaja, foto:http://www.kucasnova.com
Ilustarcija: ljuske jaja, foto:http://www.kucasnova.com

Pomoću biljaka

Sađenjem pojedinih biljaka koje odbijaju puževe, sprečavamo ih da načine štetu u našoj bašti. Neke od biljaka koje odbijaju puževe su : pelin, komorač, anis, ruzmarin, dragoljub, timijan i ricinus.

Promenom okruženja

U zatvorenim prostorima, kao što su plastenici bitno je kontrolisati vlagu, pomoću ventilatora, kao i primenom navodnjavanja kap po kap, čime će se vlaga direktno predavati biljci umesto da se širi po celoj površini zemljišta i tako stvori povoljne uslove za boravak puževa.

Korišćenjem barijera

Puževe možete odvratiti od vaših biljaka postavljanjem raznih mehaničkih barijera – ograda.

Korišćenjem bakarnih traka

Trake bakra najmanje širine od 5cm mogu se koristiti kao barijere za prolaz puževa. Bakar deluje elektrohemijski na puževe i odvraća ih od prelaska preko barijere. Trake je potrebno postaviti po suvom vremenu.

Korišćenjem taloga kafe

Puževa se možete rešiti uz pomoć taloga kafe. Naime, puževi ne vole talog kafe, jer je u većoj koncentraciji otrovan.

Napadnute biljke zalivati talogom kafe koji ne samo da će oterati puževe, već će istovremeno oterati biljne mušice.

Treba biti umeren u zalivanju zemljišta.

Ilustracija: talog kafe, foto: http://www.zivotinje.rs/
Ilustracija: talog kafe, foto: http://www.zivotinje.rs/

Svrdlaš – Rhynchites germanicus

Ovu štetočinu u jagodama potrebno je ručno skupljati i uništavati.

– U cilju suzbijanja žičara i larvi poljskog gundelja koristi se macerat hajdučke trave i oparak crnog luka tretiranjem u redove i zemljište između biljaka. Prirodni neprijatelji su krtica, miš, ptice, a mogu da se koriste biljni delovi kao mamci (krtola krompira) ili salata, kao mamac biljka.

– Primena zrelog komposta smanjuje broj nematoda, jer se u njemu nalaze i određeni toksini koji povećavaju broj bakterija, gljivica i drugih materija koje deluju na nematode.